Як сові стати жайворонком і прокидатися раніше. Чи це потрібно організму
Фото: depositphotos.com

Люди-жайворонки прокидаються рано. За ранок встигають піти на пробіжку, привести себе до ладу та поснідати. Люди-сови в цей час ще сплять. Їхня активність припадає на другу половину дня. Вони прокидаються пізно, але й пізно лягають.

Виникає питання: чи може сова стати жайворонком?

За словами директорки відділу поведінкового сну в Cleveland Clinic Мішель Друп, перехід хоч і складний, але можливий. 

Схильність людини до ранніх чи пізніх підйомів зумовлена її хронотипом. Він визначає в якій частині доби людина буде бадьорішою, а в якій – більш сонною. Вчені виявили, що хронотип визначається поєднанням ряду генів та виховання. 

Згідно з дослідженням 2019 року, опублікованому в журналі Nature Communications, існують гени, пов'язані з раннім пробудженням. Вони впливають на циркадний ритм ("внутрішній годинник" організму) або на природний цикл сну і бадьорості, що призводить до формування відповідного хронотипу.

Навколишнє середовище також відіграє велику роль. За словами Мішель Друп, люди беруть участь у щоденних заходах, що підсилюють їх хронотип. Наприклад, сови почуваються продуктивнішими в другій половині дня, тому ввечері вони більш схильні до виконання фізичних вправ та спілкування. Ці заходи стимулюють і підсилюють схильність людини до пізнього сну.

Оскільки навколишнє середовище є фактором, який впливає на режим сну, сова може стати жайворонком, дотримуючись наступних порад:

  • Змінюйте режим сну поступово. Кожен день прокидайтесь на 15-20 хвилин раніше, ніж вчора. Коли віднайдете ідеальний графік сну, зупиніться та прокидайтесь і лягайте в один і той самий час щодня, навіть у вихідні.
  • Обмежте вплив світла за годину до сну. Закривайте штори та замініть гортання стрічки новин читанням книги. Світло блокує вироблення в організмі мелатоніну – гормону сну. Але прокинувшись, одразу відкрийте штори.
  • Уникайте тренування пізно ввечері. Спробуйте займатися фізичною активністю зранку чи вдень. 

Бути совою – це нормально. Якщо ви відчуваєте себе комфортно, лягаючи спати і прокидаючись пізно, не змінюйте свій графік. Проте затримуватись до пізньої години не варто, якщо ви рано прокидаєтесь на роботу чи навчання. Постійний недосип шкодить здоров'ю, збільшуючи ризик високого кров’яного тиску та розвитку діабету 2 типу.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.