Як помірне споживання алкоголю впливає на здоров'я – дослідження
Фото: pixaby.com

Нове дослідження, представлене на 70-й щорічній науковій сесії Американського коледжу кардіологів, довело, що помірне вживання алкоголю пов’язане зі зменшенням ризику смерті від серцево-судинних захворювань.

Помірне споживання – не більше одного алкогольного напою на день для жінок та не більше двох для чоловіків.

Про результати дослідження пише ресурс Healthline.

Помірне споживання алкоголю і користь для здоров’я

Для проведення свого дослідження вчені використали дані опитування Mass General Brigham Biobank healthcare survey.

Всього в дослідженні взяли участь 53 064 учасників. Їхній середній вік – 57,2 років.

Учасників розділили на групи за рівнем споживання алкоголю: низький (менше одного напою на тиждень), помірний та високий (більше 14 напоїв на тиждень).

Основні серцево-судинні події, такі як інфаркт та інсульт, визначали за допомогою діагностичних кодів. Вчені використали візуалізацію ПЕТ (позиційно-емісійна томографія) для вивчення активності мозку, пов’язаної зі стресом.

Проаналізувавши дані, вчені виявили, що люди, які споживали алкоголь у помірних кількостях, мали на 20% нижчі шанси на серйозні серцево-судинні події у порівнянні з тими, хто мав нижчий рівень споживання алкоголю. У них також була менша мозкова активність, пов’язана зі стресом.

Алкоголь може допомогти серцю, зменшуючи стрес

За словами авторів дослідження, однією з причин таких результатів є те, що алкоголь може зменшити сигнали мозку, пов'язані зі стресом.

Вчені виявили, що активність, пов’язана зі стресом, була вищою в мозку тих, хто повністю утримався від вживання алкоголю, і ще більшою мірою в мозку тих, хто зловживав ним.

Провідний автор дослідження – лікар Кенечукву Мезуе – пояснив, що помірні кількості алкоголю можуть допомогти у розслабленні та зменшенні стресу. Це потенційно може зменшити кількість серцево-судинних захворювань.

Експерти застерігають від вживання алкоголю для зменшення стресу

Результати дослідження свідчать про те, що помірне споживання алкоголю допомагає здоров’ю серця, зменшуючи стрес. Проте Мезуе застерігає щодо вживання його з цією метою.

"Наше дослідження не має на меті заохочувати вживання алкоголю, оскільки надмірне споживання пов’язане з великою шкодою. Навіть помірне споживання алкоголю асоціюється з підвищеним ризиком розвитку раку та залежності. Надлишок алкоголю шкідливий для серця, оскільки призводить до серцевої недостатності та фібриляції передсердь. Однак, ми вважаємо, що вивчення потенційного механізму зменшення серцево-судинних подій може відкрити двері для нових терапевтичних засобів, які можуть оптимізувати зменшення стресу без шкідливого впливу алкоголю", – пояснює Мезуе.

Кардіолог Юджин Ян погоджується з Мезуе: "Я думаю, що головним застереженням є ризик залежності, пов’язаний із вживанням алкоголю".

Також відомо, що алкоголь збільшує ризик розвитку аритмій та підвищеного артеріального тиску.

Лікарі додають, що цього дослідження замало, щоб давати рекомендації на основі його висновків.

Корисні способи зменшити ризик серцевих захворювань

"Зосереджуйтесь на речах, які мають доведену користь для зниження ризику серцевих захворювань, включаючи утримання від вживання тютюну, регулярні фізичні вправи, оптимізація ваги та дотримання раціону з низьким вмістом солі та трансжирів", – радить Ян.

Зокрема фізичні вправи – це найкорисніший спосіб покращити здоров'я серця. Виконуйте щотижня 150 хвилин вправ середньої інтенсивності, наприклад, швидка ходьба, їзда на велосипеді або плавання.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.