Гормони стресу – головна причина стрімкого набору ваги під час пандемії – дослідження
Фото: depositphotos.com

Якщо під час пандемії ви зазнали небажаного набору або зниження ваги, ви не одні. Згідно з опитуванням Американської психологічної асоціації, 61% дорослих американців повідомили про небажану зміну ваги з моменту початку пандемії.

Результати, опубліковані в березні 2021 року, показали, що під час пандемії 42% респондентів набрали небажану вагу – у середньому 13,2 кг. Майже 10% опитаних набрали понад 23 кг. З іншого боку, майже 18% учасників опитування заявили, що зазнали небажаної втрати ваги – у середньому втрачали 11,8 кг.

Радимо також прочитати:

Чи можна їсти сосиски дітям і дорослим? Як часто можна їсти і як правильно обирати

У іншому дослідженні, опублікованому 22 березня 2021 року, оцінили зміну ваги у 269 людей з лютого по червень 2020 року. Дослідники виявили, що в середньому люди стабільно набирали 0,7 кг кожного місяця.

Ліна Бегдаче харчовий невролог дослідила взаємозв'язок між дієтою, способом життя, стресом та психічними розладами, такими як тривога та депресія. У статті для ресурсу The Conversation вона пояснила, чому під час пандемії відбувається зміна ваги.

Бій, втеча та їжа

Реакція "бій або втеча" – це вроджена реакція, яка є механізмом виживання. Вона дозволяє людям швидко реагувати на гострий стрес або пристосовуватися до хронічного стресу.

Зіткнувшись зі стресом, тіло хоче тримати мозок напоготові. Це знижує рівень деяких гормонів та хімічних речовин мозку, щоб зменшити поведінку, яка не допомагає у надзвичайній ситуації, а також підвищує рівень інших гормонів.

Під час стресу організм знижує рівень нейромедіаторів: серотоніну, дофаміну та мелатоніну.

  • Серотонін регулює емоції, апетит і травлення. Отже, його низький рівень посилює тривожність і може змінити харчові звички людини.
  • Дофамін регулює цільову мотивацію. Зниження рівня дофаміну може призвести до зниження мотивації до виконання фізичних вправ, дотримання здорового способу життя або виконання щоденних побутових справ.
  • Коли люди переживають стрес, вони також виробляють менше гормону сну мелатоніну, що призводить до проблем зі сном.

Адреналін і норадреналін опосередковують фізіологічні зміни, пов'язані зі стресом. Їхній рівень підвищується в стресових ситуаціях. Ці біохімічні зміни можуть спричинити перепади настрою, вплинути на харчові звички людини, знизити цілеспрямовану мотивацію та порушити циркадний ритм.

Більше про циркадні ритми ви можете дізнатися тут:

  • Наука і сон: що робити, коли не можеш заснути, і як виспатися
  • Ранні уроки – ймовірна причина мігрені у підлітків. Дослідження

Отже, стрес може вивести з ладу харчові звички та мотивацію до фізичних вправ або здорового харчування. Це пояснює, чому за 2020 рік люди спостерігали зміну ваги.

Легкі калорії та низька мотивація

В обох дослідженнях люди самостійно повідомляли свою вагу, і дослідники не збирали жодної інформації про фізичну активність. Але можна припустити, що більшість змін у вазі відбувалися через набирання або втрату жиру в організмі.

Багато людей знаходять розраду у висококалорійній їжі. Це тому, що шоколад та інші солодощі можуть зробити вас щасливими, підвищивши рівень серотоніну в короткостроковій перспективі. Однак кров дуже швидко очищає зайвий цукор, тому розумовий поштовх надзвичайно короткочасний, що змушує людей їсти ще більше.

Про шкоду висококалорійної їжі читайте також:

  • Не бійтесь вуглеводів! Навіщо вони, як отримати лише користь: види, норми, дієти
  • Жирів не варто уникати. Пояснюємо види, користь та шкоду жирів і скільки їх слід їсти
  • Замінники цукру і правда про нього: види, денна норма, шкода, альтернатива

Харчування для посилення відчуття комфорту може бути природною реакцією на стрес, але в поєднанні зі зниженою мотивацією до фізичних вправ та споживанням їжі з низьким вмістом поживних речовин, стрес може призвести до небажаного збільшення ваги.

А як щодо схуднення?

Мозок пов’язаний з кишківником за допомогою двосторонньої системи зв’язку, яка називається блукаючим нервом.

Коли ви перебуваєте в стресі, ваше тіло гальмує сигнали, які проходять через блукаючий нерв, і уповільнює процес травлення. Коли це трапляється, люди відчувають ситість.

Пандемія залишила багатьох людей замкнутими у своїх будинках, нудьгуючи, з достатньою кількістю їжі, і мало що відволікало їх. Додаючи фактор стресу до цього сценарію, це ідеальна ситуація для небажаних змін ваги.

Стрес завжди буде частиною життя, але є щось, що ви можете змінити. Наприклад, практикуйте медитацію, харчуйтесь різноманітно та збалансовано та намагайтесь збільшити рівень своєї рухливості до 150 хвилин на тиждень.

Читайте також:

  • Здорове харчування: що їсти під час локдауну, щоб не набрати вагу – поради дієтологині
  • Кілограми з ризиком. Зайва вага може погіршити перебіг COVID-19. Як змінити харчування
  • Як рухливість покращує емоційний стан та добробут – дослідження

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.