Як вологість і температура впливають на поширення COVID-19 – пояснюють експерти
Фото: depositphotos.com

Респіраторні віруси люблять зиму. Ці патогени процвітають на морозі і легше пересуваються від людини до людини на сухому повітрі.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

"Коли холодне зовнішнє повітря з невеликою кількістю вологи нагрівається в приміщенні, відносна вологість повітря падає приблизно до 20%. Це сухе повітря забезпечує чіткий шлях для вірусів, що передаються в повітрі", – йдеться у заяві імунобіологині Єльського університету Акіко Івасакі.

Відносна вологість (RH) – це показник насиченості повітря водяною парою. Чим сухіше повітря, тим нижча відносна вологість повітря, і тим легше вірусам (в тому числі коронавірусу) поширюватися.

Лінсі Марр, дослідниця аерозолів з Технічного університету Вірджинії, яка вивчає передачу коронавірусу, рекомендує використовувати зволожувач для повітря вдома.

"Ви можете інвестувати в зволожувач повітря і встановити його на підтримку вологості вище 40%, але нижче 60% в зимовий час. Вірус не виживає в цих умовах, і ваша імунна відповідь працює краще, ніж коли повітря сухе", – стверджує дослідниця у інтерв'ю для Business Insider.

Вологість і температура впливають на поширення коронавірусу

Дослідження показують, що коронавірус легше поширюється при низьких температурах і вологості.

Липневий аналіз дослідника Аджита Ахлавата та його колег показав, що шанси повітряно-крапельної передачі коронавірусу в сухих місцях вищі, ніж у вологих.

Це тому, що частки коронавірусу в менш вологому повітрі поглинають менше вологи і тому довше залишаються у повітрі. Так люди частіше вдихатимуть їх та заражатимуть інших.

Крім того, частки коронавірусу стають стабільнішими, оскільки температура та рівень вологості знижуються.

Як і грип, коронавірус укладений у жировий шар, який називається ліпідною оболонкою, що допомагає йому пережити шлях від однієї людини до іншої. Ця оболонка швидше висихає при вищих температурах.

Вологіше повітря також може діяти проти захисного шару, завдаючи хаосу структурі ліпідної оболонки, інактивуючи вірус.

Як і Марр, Ахлавата рекомендує вологість у приміщенні від 40% до 60%.

Цієї осені Івасакі допомогла сформувати петицію, у якій закликала Всесвітню організацію охорони здоров’я встановити рекомендації щодо рівня вологості в приміщенні.

RH 40-60% вона назвала "солодкою плямою", оскільки повітря в приміщенні в цьому діапазоні "дозволяє нашому носу та горлу підтримувати стійку імунну реакцію" проти багатьох вірусів.

Вбудований захист нашої імунної системи – наприклад, слиз у носі – працює краще, коли повітря вологіше.

Це тому, що слиз покриває гнучкі, схожі на волосся відростки, що називаються війками. Вони виступають із клітин наших дихальних шляхів. Війки ловлять вірусні частинки, які намагаються дібратися наших легень.

Згідно з недавнім дослідженням Івасакі та її колег, низька вологість висушує цей слиз. Коли слиз висихає, захисні вії падають, перешкоджаючи їх здатності захоплювати віруси.

Проте експерти застерігають від надмірної вологості.

"Будьте дуже обережні, щоб не перевищити 65%, оскільки це може сприяти зростанню цвілі", – пояснює Марр. Утворена цвіль може спровокувати астму або алергію.

Також Марр застерігає, що використання зволожувача повітря не слід розглядати як панацею для зупинки розповсюдження вірусу.

"Найважливіше, що потрібно зробити, – це носити маску, дотримуватися дистанції, забезпечувати хорошу вентиляцію та/або фільтрацію повітря та мити руки", – сказала вона.

Читайте також: