Які документи потрібні для зарахування дитини в перший клас. Пояснює омбудсман
Першачки. Фото: Liga.net

В Україні вже розпочали підготовку до початку навчального року для першокласників у 2021 році. Тому у освітнього омбудсмана роз’яснили, які документи потрібно підготувати батькам і як зараховують дітей до 1 класу.

Про це йдеться на сайті омбудсмана.

Для того, щоб дитину зарахували до першого класу, один із батьків до 31 травня має особисто подати заяву про зарахування керівнику закладу, який обслуговує територію проживання дитини.

Які документи мають подавати батьки першачків:

  • паспорт або інший документ, який посвідчує особу заявника (одного з батьків, або осіб, які їх замінюють);
  • копію та оригінал свідоцтва про народження дитини або документ, що посвідчує її особу;
  • оригінал або копію медичної довідки за формою №086-1/о;
  • документ, який підтверджує місце проживання дитини або батьків. Цей документ подається, якщо дитина претендує на зарахування в заклад, неподалік дому. Якщо дитина претендує на вільні місця, у такому документі потреби немає;
  • за наявності та за бажанням одного з батьків може додаватися оригінал або копія висновку інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини. Цей документ необхідний, якщо дитина має особливі освітні потреби і для її навчання потрібно створити інклюзивний клас.

Крім цього, до 31 травня батьки можуть подати будь-яку кількість заяв до інших закладів освіти, не на території обслуговування, щоб претендувати на зарахування на вільні місця. Кількість таких закладів не обмежується. 

Щоб підтвердити інформацію про місце проживання дитини, батьками, які подають заяву, або особами, що їх замінюють, надається один із таких документів (на вибір батьків):

  • паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні) одного з батьків дитини чи законних представників;
  • довідка про реєстрацію місця проживання дитини або одного з її батьків чи законних представників;
  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • документ, що засвідчує право власності на відповідне житло (свідоцтво про право власності, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, договір купівлі-продажу житла тощо);
  • рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання;
  • документ, що засвідчує право користування житлом (договір найму/піднайму/оренди тощо), укладений між фізичними особами чи між юридичною і фізичною особами, зокрема щодо користування кімнатою в гуртожитку;
  • довідка про проходження служби у військовій частині;
  • акт обстеження умов проживання;
  • інший офіційний документ, що містить інформацію про місце проживання дитини та/або одного з її батьків чи законних представників.

Усі ці документи мають відповідати певним формам, які можна глянути тут.

Читайте також: Що чекає 5-9 класи уже з 2022 року: нова типова освітня програма та її підводні камені

Першочергове зарахування триває з 31 травня по 1 червня включно. До 31 травня батьки мають подати заяву й пакет усіх необхідних документів. Якщо на 31 травня кількість поданих заяв про зарахування не перевищує загальну кількість місць у перших класах конкретної школи, то не пізніше 01 червня директор видає наказ про зарахування усіх дітей (і тих, чию територію проживання обслуговує заклад, і тих, хто претендував на вільні місця). Тобто, якщо заклад освіти спроможний створити один перший клас із 30 учнями, а заяв було подано 28, всі 28 дітей зараховуються одразу, пояснили в омбудсмана.

Що стосується зарахування на вільні місця в закладі, до якого вони не відносяться за пропискою – для цього проводиться жеребкування. Детальніше про процедуру і правила жеребкування читайте на сайті омбудсмана.

І додали, що ні під час подачі документів, ні під час жеребкування дитині бути присутньою не обов’язково.

Там також зауважили, що кожна дитина має право навчатися у закладі освіти, який є найближчим до її місця проживання. Але це жодним чином не обмежує її права вчитися у будь-якому іншому закладі, якщо там є вільні місця.

"Тому фантастичні твердження некомпетентних осіб про "закріпачення дітей за пропискою" треба сприймати як відверту маячню, яка не має під собою жодної підстави", – запевнили в омбудсмана.