Корейські вчені виявили фермент, який повертає молодість клітин – дослідження
Фото: depositphotos.com

Моделювання молекулярних взаємодій виявило фермент, який може повернути назад природний клітинний процес старіння. Результати вчених з Корейського інституту передових технологій (KAIST) підтверджені лабораторними експериментами.

Клітини пошкоджуються, реагуючи на такі фактори, як окислювальний стрес, пошкодження ДНК і вкорочення теломер. Цей процес – клітинне старіння – важливий для людського організму.

Він запобігає розмноженню пошкоджених клітин і перетворенню їх в ракові. Але цей процес також призводить до старіння організму і вікових захворювань. 

Професор Кван-Хюн Чо з KAIST і його колеги використовували новаторську стратегію для виявлення молекул, які можуть допомогти повернути молодість клітин.

Вчені розробили модель, яка імітує взаємодії між цими молекулами. Аналіз дозволив передбачити, які молекули допоможуть в боротьбі з клітинним старінням.

Наступним етапом дослідження стало вивчення ферменту PDK1. Вчені з'ясували, що блокування ферменту призводить до пригнічення двох інших сигнальних молекул.

Завдяки цьому процесу відновлюється здатність клітин повертатися в клітинний цикл, а не залишати його після ушкоджень. При цьому клітини зберегають здатність до відновлення, а їх розмноження не приводило до злоякісних змін в організмі.

Проте вчені зауважують, що для визначення остаточного ефекту ферменту PDK1 варто провести додаткові дослідження.

  • Дванадцять хвилин інтенсивних вправ можуть змінити біомаркери у крові – дослідження
  • Молекулярні ножиці показали ефект при лікуванні раку – дослідження
  • Натуральне какао покращує роботу мозку та кровообіг – дослідження