Лікування ковіду: що робити, коли виписують зі стаціонару ще хвору людину – пояснює НСЗУ
Ілюстративне фото пресслужба Чернівецької ОДА

Оксана Лютова з Миколаєва на початку березня написала: її маму, яка важко перехворіла ковідом, досі не одужала і на кисневій підтримці, намагаються примусово виписати. Донька поскаржилася до МОЗ та поліції і маму зрештою залишили в лікарні.

Співголова ГО "Свої", волонтерка Леся Литвинова каже, що до неї часто звертаються по допомогу родичі кисневозалежних пацієнтів, яких намагаються виписати з лікарень.

Керівник Національної служби здоров'я Андрій Віленський в інтерв'ю LIGA.Life пояснює, що такого не повинно бути, оскільки держава уже заплатила на лікування пацієнта.

"Для пацієнтів з коронавірусною хворобою діє програма медгарантій у повному обсязі, не лише "ковідний пакет". Держава вже заплатила за лікування пацієнта, і тест ПЛР на це не впливає, просто можуть змінюватися умови чи способи надання меддопомоги.

Якщо лікар визначив, що потрібна ще інша спеціалізована допомога, для цього є електронне направлення, яке вказує, що людині потрібні такі послуги. Лікар документує, і за цим направленням меддопомога надається безоплатно, зве

Достатньо дивно звучить, що у таких випадках пацієнти мають боротися за свої права, але наразі це реалії життя", – сказав Віленський.

За його словами, лікарня, яка має договір з НСЗУ і отримує кошти за лікування ковіду, має також договори за основними пакетами послуг: хірургічним і терапевтичним.

Тобто якщо пацієнт не потребує лікування за епідемічними показами в ковідному відділенні, він може доотримати його в іншому відділенні.

"Держава уже заплатила за будь-який випадок, який може трапитись з пацієнтом, у стаціонарі", – пояснює голова НСЗУ.

Якщо ваші права як пацієнтів порушують, можна поскаржитися на гарячу лінію НСЗУ за телефоном 16 77.

Читати повне інтерв'ю очільника НСЗУ про те, що чекає українську медицину з 1 квітня, коли почне діяти нова програма медгарантій, можна тут: Зміни в медицині з 1 квітня: як рухається медреформа. Тарифи, нові підходи, перевірки