Люди з ожирінням більш схильні до важкої форми COVID-19 – пояснює лікар
Фото: depositphotos.com

Ожиріння пов'язане щонайменше з 236 медичними діагнозами, включаючи 13 типів раку. Ожиріння може зменшити тривалість життя людини до восьми років.

Окрім цього, воно може збільшити ризик розвитку складної форми COVID-19.

Про зв'язок COVID-19 та ожиріння розповіла лікарка Університету Вірджинії Кейт Варні ресурсу The Conversation.

Два дослідження, що включали майже 10 000 пацієнтів, показали, що люди з ожирінням мають більш високий ризик смерті від COVID-19 порівняно з пацієнтами з нормальним індексом тіла. 

А дослідження, опубліковане у вересні 2020 року, повідомило про більш високі показники ожиріння у пацієнтів з COVID-19, які важко хворі та потребують інтубації.

З цих та інших досліджень стає очевидним, що люди, що страждають ожирінням, більше стикаються з небезпекою під час COVID-19.

Проте, як саме ожиріння пов'язано з COVID-19? 

Кейт Варні пояснює, що надлишок жирової тканини, в якій накопичується жир, створює механічну компресію у пацієнтів із ожирінням. Це обмежує їх здатність приймати і повністю випускати повний подих повітря.

Дихання вимагає більшої роботи у пацієнта з ожирінням. У більш серйозних випадках призводить до синдрому гіповентиляції, який може призвести до занадто малого рівня кисню в крові.

Можна сказати, що жирова тканина сама по собі діє як ендокринний орган. Вона вивільняє безліч гормонів і молекул, які призводять до хронічного стану запалення у пацієнтів із ожирінням.

Коли організм перебуває в постійному стані низького ступеня запалення, він виділяє цитокіни – білки, які борються із запаленням. Вони тримають тіло на сторожі, готуючись боротися з хворобами. Це добре, але коли їх контролюють інші системи та клітини.

Однак при хронічному звільненні може виникнути дисбаланс, який спричиняє шкоди тілу. Це як невелика, але стримана пожежа: небезпечно, але не спалює весь ліс.

COVID-19 змушує організм створювати чергову "лісову пожежу" цитокінів. Коли у людини, яка страждає ожирінням, є COVID-19, дві невеликі пожежі цитокінів стикаються. Це призводить до бурхливого вогню запалення, який пошкоджує легені більше, ніж у пацієнтів із нормальним індексом маси тіла.

Крім того, збільшена жирова тканина може мати більше АПФ-2 – ферменту, який дозволяє коронавірусу вторгнутися в клітини і почати їх пошкоджувати. Недавнє дослідження показало зв'язок підвищеного рівня АПФ-2 в жировій тканині, а не в легеневій тканині.

Цей висновок ще більше посилює гіпотезу про те, що ожиріння відіграє важливу роль у серйозних випадках COVID-19.

Отже, теоретично, якщо у вас більше жирової тканини, вірус може вторгуватися в більшу кількість клітин. Це спричиняє більш високі вірусні навантаження, які довше залишаються, що може зробити інфекцію більш важкою і ускладнити відновлення.

  • Пульсоксиметр і COVID-19: як ним користуватись, чи варто купити і що таке сатурація
  • Як схуднути без дієт та тренувань: 5 порад від науковців