У шкільному підручнику знову знайшли "бездоказову маячню"
Ілюстративне фото: freepik.com

У підручнику з природознавства для 5 класу виявили твердження, які суперечать науковим дослідженням.

Кандидат медичних наук, блогер MedGoblin Андрій Сем'янків, який раніше працював анестезіологом, повідомив, що на 60-й сторінці підручника автори стверджують, що магніти "збільшують опірну здатність організму до різних хвороб".

"Цього разу авторам до вподоби псевдонаука у виконанні Месмера. Того самого, який дуже популяризував гіпноз. А ще затирав про чудодійну силу магнітів", – каже Сем’янків.

За його словами, магнітотерапія – бездоказова маячня.

"Ну не працює вона (навіть, якщо в кабінеті фізіотерапії на вас колись вішали "потужний совєцький магніт ваєнної разработкі". Не працює і все, вибачте", – додає MedGoblin з посиланням на відповідне дослідження.

У шкільному підручнику знову знайшли "бездоказову маячню"
скріншот з підручника

Також він розповів, що на 155 сторінці цього ж підручника автори розповідають про користь закапування носу соком частинку та цибулі. А також запевняють, що від фаз місяця залежить енергійність та поведінка людей. Зокрема, пишуть, що у дні повного місяця деякі люди стають сварливі та знервовані.

У шкільному підручнику знову знайшли "бездоказову маячню"
скріншот з підручника

Андрій Сем'янків наголошує, що це теж досліджували і це – неправда.

У шкільному підручнику знову знайшли "бездоказову маячню"
скріншот з підручника

"Я розумію, що не всі діти читатимуть той підручник, а з тих, хто читатиме, не всі запам’ятають. Але. Навіщо ця дичина в підручнику взагалі?? Є опція не заливати рандомні псевдофакти у мізки малят? Бо коли люди зростають у такому інформаційному полі, вони ризикують вирости трішки бовдурами", – впевнений кандидат меднаук.

Підручник написаний у 2013 році за авторства Ольги Ярошенко та Валентини Бойко. У 2018 році його видано та рекомендовано Міністерством освіти і науки.

  • Раніше в Україні розгорівся скандал через антинаукові поради з сайту "Асоціації пенсіонерів" у шкільному підручнику з хімії. У підручнику, рекомендованому Міносвіти, вказано, що розчин соди застосовують для профілактики й лікування раку. Низка експертів засудили подібні поради у шкільному підручнику.
  • 2 червня Верховна рада ухвалила за основу проєкт закону, згідно з яким визначаються критерії навчальної літератури для закладів освіти. Зокрема там не має бути плагіату та антинаукових тверджень.

Читайте також: Скандали зі шкільними підручниками: скільки платить держава та хто відповідає за помилки