McDonald’s пояснив, що сталось із маскароном на Хмельницького. Ліпнину вже відновлюють
Фото: Дмитро Перов

Компанія "МакДональдз Україна" в ексклюзивному коментарі для LIGA.Life розповіла подробиці зникнення маскарона (ліпний декор) із фасаду пам’ятки архітектури на вулиці Б. Хмельницького, 40/25, де розташований один із закладів мережі. 

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Активіст-пам’яткоохоронець Дмитро Перов повідомив про зникнення маскарона ще 2023 року. Перов припустив, що маскарон могли відбити, однак ця інформація неправдива. Активіст уже понад рік закликає компанію відновити маскарон на пам’ятці архітектури. LIGA.Life вирішила розібратись, чому зник маскарон та коли його відновлять.

У МакДональдз Україна нам розповіли, що насправді маскарон із фасаду будівлі на Хмельницького відпав — це підтверджують записи з камер спостереження. Сталось це 21 червня 2023 року. "Відеозаписами та експертним заключенням профільної компанії підтверджено, що маскарон відпав через незалежні від компанії обставини", — кажуть у МакДональдз.

Компанія відразу вирішила відновити ліпнину, адже "бере на себе відповідальність за збереження та догляд за приміщеннями й фасадами", де розташовані ресторани мережі.

"З першого дня, коли стався інцидент, МакДональдз активно опікується тим, аби відновити ліпний декор. Ми зберегли частини декору в безпечному місці та слідували усім необхідним етапам для втілення проєкту відповідно до встановлених законом процедур і порядків, з консультуванням із КМДА, Департаментом охорони культурної спадщини (ДОКС), реставраторами та архітекторами і діємо відповідно до умов охоронного договору", — розповіли у МакДональдз Україна.

McDonald’s пояснив, що сталось із маскароном на Хмельницького. Ліпнину вже відновлюють
Як маскарон виглядав до того, як відпав

"Процедура відновлення маскарона є довготривалою через необхідність отримання консультацій із боку місцевих та державних органів влади, проведення експертиз, розробки та затвердження науково-проєктної документації, проведення тендерів із вибору профільних підрядників тощо", — додали там. 

Щоб відновити один маскарон, потрібно було підготувати і затвердити низку документів — провести хіміко-технологічне обстеження та аналіз складу будматеріалів, розробити креслення та технологічні схеми, інженерні обстеження тощо.  

18 липня 2024 року на відкритому засіданні консультативної ради Департаменту охорони культурної спадщини проєкт відновлення ліпнини був вдруге й остаточно затверджений, без жодних коментарів чи зауважень, кажуть у компанії.

Крім того, у МакДональдз додали, що процес відновлення доволі дорогий, але компанія взяла усі витрати на себе — оплатять підготовку усієї документації та, власне, відновлення маскарона. Вартість робіт у МакДональдз не розкривають.

"Наступним кроком є підготовка і проведення тендеру з вибору профільного підрядника для початку виконання робіт із реставрації фасаду і відновлення ліпного декору", — пояснили у компанії й додали, що маскарон на фасаді ресторану "МакДональдз" по вулиці Хмельницького, 40/25, буде відновлено вже "найближчим часом". 

Нагадаємо, нещодавно з’явились перші візуалізації нового McDonald’s біля Центрального вокзалу — в екстер’єрі збережуть традиційний для МакДональдз темно-зелений колір.