Чи може дієта подовжити тривалість життя та здоров'я. Що про це говорять науковці
Фото: depositphotos.com

Протягом багатьох років певні продукти називають запорукою довголіття і здорового життя: від звичайних овочів і "здорових" жирів до порошків з екзотичних рослин.

Також є спеціальні дієти проти старіння. Проте більшість з них спрямовані лише на обмеження в їжі, годинах її споживання чи кількості прийомів.

Усі вони мають на меті не тільки збільшити тривалість життя, але й покращити здоров'я з роками.

Що про це говорять науковці? Насправді велика частина досліджень дієт проти старіння проведені за участі мікроорганізмів, черв’яків та гризунів. Адже вони мають набагато коротше життя, ніж люди, а тому результати досліджень отримати легше.

Проте дослідження на людях також існують. Результати показують, що деякі схеми харчування можуть допомогти людям жити довше.

Однак деякі дослідники попереджають, що дані про користь цих дієт для людей обмежені. 

"Поки що немає вагомих доказів того, що дієти проти старіння, досліджені на лабораторних тваринах, мають довгострокову користь для здоров’я людей без ожиріння", – зазначають дослідник Метт Кеберлайн та його колеги в огляді, опублікованому в журналі Science.

Ефективне зниження калорійності для гризунів

Кеберлайн та його колеги вивчили наявні дослідження дієт проти старіння за участі гризунів та деяких за участі людей.

У дослідженнях за участі гризунів найбільш дієвими виявились дієти, які включали обмеження калорій на 20-50%. Також були варіанти дієт зі зменшенням загальної кількості калорій, але збереженням споживання білка.

За словами Майкла Дж. Форстера, дослідника старіння з University of North Texas Health Science Center, дослідження доводять, що споживання гризунами більшої кількості калорій, ніж вони здатні втратити, скорочує їхню тривалість життя. Скорочення залежить від кількості надлишкової їжі та періоду переїдання.

"За результатами цих досліджень можна було б стверджувати, що різниця в тривалості життя між тваринами через споживання калорій становить до 50%", – коментує Форстер.

Ще одна дієта, яку Кеберлейн і його колеги вважали перспективною, – переривчасте голодування: миші голодували протягом одного дня між годуваннями.

Проте її також можна розцінювати, як один із типів обмеження калорій. Оскільки миші в кінцевому підсумку споживають менше калорій.

Вчені вивчали інші дієти, але поки що зниження калорій має найбільший вплив на тривалість життя гризунів.

Деякі дієти покращують показники здоров’я

Попри багатообіцяльні результати на гризунах, досі жодна дієта проти старіння не була ефективною на практиці.

За словами Вальтера Лонго, дослідника процесу старіння в University of Southern California Leonard Davis School of Gerontology, частина проблеми цього дослідження полягає в тому, що дослідники, вчені та клініцисти часто працюють ізольовано.

"Не вистачає мультидисциплінарного підходу. Якщо ви поєднаєте всі дослідження, то отримаєте зовсім іншу картину – з певними втручаннями в харчуванні, які впливають і на здоров’я, і на довголіття", – пояснює він.

Через те, що складно стежити за людьми десятиліттями, велика частина досліджень дієт проти старіння зосереджена на короткострокових перевагах.

Наприклад, вчені виявили, що обмеження калорій протягом двох років покращує чутливість до інсуліну та фактори ризику серцево-судинних захворювань.

Також дослідження показали, що дієта, що імітує голодування, покращує індекс маси тіла (ІМТ), рівень глюкози в крові, кров’яний тиск та інші показники здоров’я.

Окрім цього, Форстер вважає, що дослідники повинні більше зосередитися на тому, чому деякі люди втрачають свої фізичні та розумові функції з віком.

"Які процеси та події, яких можна уникнути, стоять на шляху до оптимального здоров’я під час старіння і роблять нас вразливими до хвороб?", – додає Форстер.

Деякі дієти безпечні для більшості людей

Хоча необхідні додаткові дослідження щодо цих дієт, за словами Форстера, підтримка здорової ваги протягом усього життя максимізує здоров’я та подовжує тривалість життя.

Лонго також вважає, що вчені мають достатньо даних про переваги менш екстремальних дієт, щоб рекомендувати їх певним групам.

Наприклад, хоча він не вважає, що люди повинні голодувати 16 годин щодня протягом усього життя, менший період голодування має бути безпечним для більшості людей.

Проте суворе обмеження калорій може бути небезпечним. Адже потенційно може призвести до підвищеної чутливості до холоду, зниження статевого потягу, поганого сну, хронічної втоми та м’язової слабкості.

Інші дослідники висловлюють занепокоєння, що періодичне голодування та інші обмежувальні дієти можуть призвести до порушення харчової поведінки.

Хоча не у всіх, хто обмежує їжу через день або протягом 8-годинного вікна, мають розлад харчової поведінки, деякі люди можуть мати вищий ризик.

За словами Лонго, існують схеми харчування, не пов’язані з обмеженням калорій, які є корисними для здоров'я та процесу старіння.

Сюди входить дієта з низьким вмістом білка (але не занадто низька, особливо для літніх людей), і дієти з високим вмістом рослинних продуктів. Якщо ви вегетаріанець, переконайтеся, що ви отримуєте всі необхідні макроелементи, особливо амінокислоти.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин