Що таке протизапальна дієта. Як раціон впливає на когнітивне здоров'я – дослідження
Фото: unsplash.com

Нове дослідження American Academy of Neurology показало, що люди, які дотримуються так званої протизапальної дієти, яка збагачена фруктами, овочами, бобами та чаєм або кавою, мають менший ризик розвитку деменції. Доповідь опублікували в медичному журналі Neurology.

Ці продукти є чудовими джерелами корисних вітамінів і мінералів, які можуть захистити клітини від пошкоджень і запобігти запаленню в організмі.

Зменшення рівня запалення в організмі, а отже, і в мозку, потенційно може допомогти знизити ризик розвитку когнітивних захворювань.

"Ми знаємо, що раціон відіграє важливу роль у загальному здоров’ї. Це дослідження додає більше доказів того, що наш вибір їжі може вплинути на ризик захворювання, а в такому випадку – на ризик деменції", – пояснює Ліз Вейнанді, дієтолог з The Ohio State University Wexner Medical Center, в інтерв'ю для ресурсу Healthline.

Результати дослідження

Протягом трьох років дослідники регулярно опитували 1059 людей у ​​Греції про їжу, яку вони споживають.

Учасників розділили на три групи, кожна з них отримала оцінку раціону за рівнем запалення. 

Люди, які суворо дотримувалися протизапальної дієти, отримали оцінку дієтичного запалення -1,76 і нижче. У середньому вони споживали 20 порцій фруктів, 19 порцій овочів, чотири порції квасолі або інших бобових і 11 порцій кави або чаю на тиждень.

Люди, які дотримувались більш запальної дієти, споживали близько дев’яти порцій фруктів, 10 порцій овочів, дві порції бобових і дев’ять порцій кави або чаю на тиждень. Вони отримали оцінку 0,21 і вище.

Протягом усього дослідження у 62 людей (6% учасників) розвинулась деменція. Ці люди дотримувались більш запальної дієти. Їхній середній дієтичний запальний бал становив 0,06.

Люди з найвищими показниками запального процесу в раціоні мали втричі більше шансів на розвиток деменції у порівнянні з людьми з найнижчими показниками запального процесу.

Дослідники стверджують, що отримані результати можуть допомогти захистити когнітивне здоров'я за допомогою корекції раціону.

Який раціон впливає на когнітивне здоров’я?

Фрукти, овочі та кава багаті корисними вітамінами, мінералами та поліфенолами.

"Всі ці поживні речовини та сполуки допомагають зменшити хронічне запалення в організмі, тому раціон, багатий ними, вважається "протизапальним", – пояснює Вейнанді.

Елізабет Клінгбейл, дієтологиня і асистентка кафедри харчування та дієтології в Johnson & Wales University-Providence, стверджує, що ці продукти є прекрасним джерелом клітковини, яка запобігає хронічному запальному процесу, а також антиоксидантів, які запобігають пошкодження клітин тіла.

Їжа з високим ступенем обробки (фастфуд, насичені жири, трансжири та солодкі напої) лише посилюють запалення в організмі.

За словами Клінгбейл, дефіцит поживних речовин може погіршити когнітивні функції і спричинити порушення мислення, втому та депресію.

"Роль запалення в нейрокогнітивних захворюваннях, таких як деменція, добре встановлена. Зменшення кількості системного запалення в організмі може зменшити ризик розвитку або тяжкості цих захворювань", – додає дієтологиня.

Менше запалення в організмі означає менше запалення в мозку.

Клінгбейл рекомендує обмежити споживання насичених жирів, доданих цукрів і надлишку солі, а також споживати більше клітковини і багатих антиоксидантами фруктів і овочів.

Проте не забувайте, що дотримання лише здорового раціону не захистить когнітивне здоров’я. 

"Зосередьтеся на комплексному підході до здоров’я мозку, який включає здорове харчування, регулярну фізичну активність, зниження стресу та достатній сон", – радить Вейнанді.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин