Більше паприки та імбиру. Додавання спецій в їжу може знизити кров'яний тиск – дослідження
Фото: unsplash.com

Додавання приправ у страви може не тільки посилити смак, але й знизити кров’яний тиск.

У недавньому дослідженні, опублікованому в The American Journal of Clinical Nutrition, вчені зосередилися на тому, як додавання спецій та трав у раціон впливає на тиск.

Вчені виявили, що споживання приправ знижує тиск, принаймні тимчасово.

Дослідники використовували 24-годинний амбулаторний моніторинг артеріального тиску. Учасники носили на собі спеціальний пристрій, який знімав показники що 20-30 хвилин. Згодом вчені використали середнє значення за 24-годинний період.

Що виявило дослідження

Усі учасники дослідження мали принаймні один фактор ризику серцевих захворювань. Їх розділили на три групи, кожна з яких отримувала різний рівень спецій у раціоні:

  • з низьким вмістом прянощів: 0,5 г щодня;
  • з помірним вмістом: 3,3 г щодня;
  • з високим вмістом: 6,6 г щодня.

Учасники дотримувалися дієти протягом чотирьох тижнів з двотижневою перервою між ними.

Дослідники повідомили, що група з високим вмістом спецій, зазвичай, покращувала 24-годинні показники артеріального тиску у порівнянні з групами з низьким і помірним вмістом прянощів.

Вчені не виявили впливу на показники холестерину, клінічно виміряний артеріальний тиск, маркери глікемії, функції судин або окислювальний стрес.

"Я не здивований. Трави та спеції – це рослини з високою щільністю поживних речовин, зі сполуками, які, як показують попередні дослідження, покращують здоров’я. Окрім того, використання трав і спецій замість солі також може допомогти покращити кров’яний тиск", – пояснює дієтологиня Крістін Кіркпатрик в інтерв'ю для Healthline.

Коротко про артеріальний тиск

Артеріальний тиск (АТ) складається з двох чистин:

  • Систолічний АТ вимірює тиск в артеріях, коли серце б’ється.
  • Діастолічний АТ вимірює тиск в артеріях між ударами.

Показання записуються в систолічному/діастолічному порядку, наприклад, 110/90.

  • Нормальний артеріальний тиск становить менше ніж 120/80.
  • Підвищений від 120 до 129/менше ніж 80.
  • Високий кров’яний тиск або гіпертонія – 130 і вище/вище 80.

Що вищий ваш кров’яний тиск, то вищий розвиток серцево-судинних захворювань та інсульту.

Які трави та спеції найкорисніші

"У досліджені вчені розглянули суміш 24 трав і спецій у різних комбінаціях, тому важко зрозуміти, які з них були найкориснішими для зниження артеріального тиску. Я рекомендую кілька спецій як відправну точку, оскільки вони прості у використанні, універсальні та смачні. Включіть у свій раціон: корицю, коріандр, імбир, кмин, часник, паприку, кардамон, чебрець, орегано та розмарин. Вони мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які також можуть принести користь серцю та здоров’ю загалом", – пояснює дієтологиня Канчан Коя в інтерв'ю для видання Healthline.

Додавання трав і спецій до раціону – хороший початок, але цього недостатньо, щоб знизити кров’яний тиск і покращити здоров’я серця.

"Зменшення або виключення цукру та простих вуглеводів – це потужний спосіб знизити кров’яний тиск. Хоча надлишок солі може негативно вплинути на ризик серцево-судинних захворювань, надлишок цукру також може підвищити артеріальний тиск. Проте деякі спеції, такі як кориця і кардамон, можуть додати стравам солодкий десертний смак без додавання цукру", – пояснює Коя.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин