Новосад звинуватила МОН у черговій спробі зірвати реформу. Що каже Шкарлет
Ганна Новосад. Фото: пресслужба Кабміну

Тимчасовий керівник Міністерства освіти і науки запевнив у незмінності курсу реформ, які реалізуються в Україні за підтримки Євросоюзу. 

Як повідомив Шкарлет в телеграмі, так він висловився під час зустрічі з головою Представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікасом.

Шкарлет каже, що Євросоюз є найбільшим стратегічним партнером МОН. Зокрема, завдяки ЄС в Україні реалізується ряд проектів, які стали невід'ємною частиною ключових реформ у сфері освіти і науки.

За словами глави МОН, протягом цього року підготовлено оновлену дорожню карту інтеграції України до європейського дослідницького простору.

Раніше  колишня очільниця МОН Ганна Новосад у коментарі порталу "Нова українська школа" повідомила, що реформа Міністерства освіти і науки, яку допомагав проводити Європейський союз, опинилася під загрозою через зареєстрований наказ про зміну штатного розпису. 

За словами Новосад, наказ зареєстрували 17 листопада, але акту самого поки не видали.

Утім, в МОН це зробили за певною схемою, каже ексміністерка: "МОН підготував навіть не наказ, це просто номер в базі. Це називається "забити номер", щоб потім заднім числом додати туди необхідний нормативно-правовий акт. Який буде додаток кінцевий до цього номеру в базі – я не знаю. Але судячи з того, які штатні розписи надсилав МОН, він буде саме таким, яким його хоче бачити Шкарлет".

Новосад звинуватила МОН у черговій спробі зірвати реформу. Що каже Шкарлет
Джерело – фейсбук-сторінка Ганни Новосад
Новосад звинуватила МОН у черговій спробі зірвати реформу. Що каже Шкарлет
Скріншот

Ексміністерка вважає, що причиною став нещодавно ухвалений закон, який не дозволятиме тимчасовим виконувачам обов’язки міністра змінювати структуру міністерства.

Наразі Сергій Шкарлет займає місце т.в.о. міністра. Але сам закон досі не набув чинності.

За її словами, міністерство під керівництвом Шкарлета вже не вперше намагається змінити штатний розпис. Першого разу зміни не погодили, бо ЄС різко виступив проти.

Новосад нагадала, що команда Шкарлета тоді пропонувала скорочення кількості директоратів, що різко суперечило реформі МОН, і це призвело би до звільнення половини фахівців, набраних у межах реформи.

Ексміністерка думає, що такою ініціативою Шкарлет намагається звільнити спеціалістів, які не погоджуються з його політикою. 

А насамперед позбутися керівника директорату вищої освіти.

Новосад додала, що через політику Шкарлета уже звільнилося чимало спеціалістів. "Є люди, які прийшли у 2017-2019 роках усі етапи конкурсів, мають більше відповідальності за своїми посадовими інструкціями та положеннями і які повністю відповідають за формування політики", – зауважила вона.

Раніше видання Європейська правда повідомляло, що ЄС надіслав офіційне попередження Сергієві Шкарлету через його спроби ліквідувати директорати в міністерстві. 

Тоді сам Шкарлет підтвердив наявність листа від ЄС, але сказав, що цитування уривків із листа є вирваним із контексту, тому нівелює розуміння змісту листа загалом.