Найближчими місяцями сонячна активність може зрости та спричинити геомагнітні бурі й полярні сяйва
Корональні викиди маси, які вириваються з поверхні Сонця в напрямку Землі. Фото: NASA

Представники NASA стверджують, що в приблизно 11-річному циклі активності Сонця настав пік, відомий як сонячний максимум. І цей період вже триває. Про це пише Live Science.

Довідка
Сонячний максимум – періодичні процеси появи й розвитку на Сонці активних областей, що характеризуються виходом на поверхню сильних магнітних полів.

15 жовтня про початок сонячного максимуму повідомили представники NASA, Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) та міжнародної групи прогнозування сонячного циклу (SCPP). Дослідники також припустили, що цього разу максимум розпочався раніше, ніж передбачали прогнози сонячної активності, і процес триває уже зо два роки. Учені прогнозують, що сонячна активність, ймовірно, залишатиметься високою ще упродовж року.

Сонячна активність ще може зрости найближчими місяцями. Як наслідок це може спричинити яскраві прояви полярного сяйва та потенційно шкідливі сонячні бурі на Землю. Про це повідомив директор операцій із космічної погоди в NOAA Ельсаїд Талаат.

2024 рік продемонстрував потенційно рекордні рівні сонячної активності. У серпні кількість видимих сонячних плям на поверхні Сонця досягла найвищого показника за останні 23 роки. Згідно з даними SpaceWeatherLive, кількість сонячних спалахів класу X — найпотужніших вибухів, які може спричинити Сонце — також перевищила будь-який інший рік від 1996 року.

Чим небезпечні сонячні спалахи

Сонячні спалахи можуть викидати на Землю хмари плазми й радіації – корональні викиди маси. Які своєю чергою викликають геомагнітні бурі та полярні сяйва. У травні 2021 року корональні викиди маси спровокували найсильнішу геомагнітну бурю. Вона призвела до одного з найбільш глобальних проявів сяйва за останні 500 років. Остання "сильна" геомагнітна буря відбулася 10-11 жовтня 2024 року.

Також існує ймовірність, що надпотужні сонячні бурі можуть вдарити по Землі й вплинути на наземну інфраструктуру. До прикладу, відключити радіозв’язок та спричинити падіння супутників на планету.