Центр прогнозування космічної погоди США: на землю насувається надпотужна магнітна буря
Сяйво, що спостерігали в Камбрії. Фото: Джонні Гіос

Велика маса заряджених частинок, які вивільнилися з Сонця 8 жовтня, досягли Землі, викликавши "сильну" геомагнітну бурю класу G4 (G-індекс п'ятибальна шкала сили магнітних бур. За цією шкалою магнітні бурі поділяються на рівні від G1 (слабкі бурі) до G5 (екстремально сильні бурі) – Ред.), проте є ймовірність, що з розвитком вона досягне класу G5, як повідомляє Центру прогнозування космічної погоди (SWPC) Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), про це пише Live Science.

Буря пройде крізь атмосферу Землі з 10 по 11 жовтня. Заразом вона може спричинити перебої в роботі енергомереж й викликати яскраві полярні сяйва на значно нижчих широтах, ніж зазвичай. Згідно з даними NOAA буря була спричинена корональним викидом маси (CME), що був наслідком потужного сонячного спалаху, який виник на зорі ввечері 8 жовтня. Його було класифіковано як сонячний спалах класу X 1.8, що є найсильнішим типом спалаху.

Внаслідок бурі на небі над Україною 10 жовтня також можна було спостерігати північне сяйво. Про це повідомили жителі Харківської, Сумської, Полтавської та Дніпропетровської областей.

Для кращого спостереження за північним сяйвом потрібно відійти якомога далі від міського освітлення. Якщо спостерігати за явищем через камеру телефона, кольори можуть бути яскравішими, ніж вони здаються неозброєним оком.

Сонячні спалахи, корональні викиди маси й полярні сяйва стають більш поширеними під час сонячного максимуму (період найбільшої сонячної активності у сонячному циклі. Під час сонячного максимуму спостерігається найбільша кількість сонячних плям на його поверхні – Ред.). Передбачається, що сонячний максимум поточного циклу відбудеться у 2025 році, проте деякі вчені припускають, що це може статися вже зараз.