Нобелівка миру: російський "Меморіал", білорус Біляцький та Центр громадянських свобод
Фото: nobelprize.org

Нобелівську премію миру отримали правозахисники з України, Росії та Білорусі. Про це повідомляється на офіційному сайті премії. 

"Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити премію миру 2022 року правозахиснику Алесю Біляцькому з Білорусі, російській правозахисній організації "Меморіал" і українській правозахисній організації "Центр громадянських свобод", – йдеться у повідомленні Нобелівського комітету.

У комітеті також зазначають, ці лауреати протягом багатьох років пропагували право критикувати владу та захищати основні права громадян.

"Вони доклали видатних зусиль, щоб задокументувати воєнні злочини, порушення прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють важливість громадянського суспільства для миру та демократії", – йдеться у повідомленні Нобелівського комітету. 

Читайте також: Дослідниця злочинів росіян: побачене може зламати, я не була готова до цього

У 2021 році лауреатом премії миру стали Марія Ресса та Дмитро Муратов "за їхні зусилля щодо боротьби за свободу самовираження, яка є передумовою для демократії та сталого миру".

Довідка. Нобелівську премію щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Заснована у 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968 року Центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречено.
  • "Центр громадянських свобод" – українська правозахисна організація, заснована у 2007 році, яка здійснює моніторинг та аналіз законопроєктів на відповідність стандартам дотримання прав людини, провадить громадський контроль над діями правоохоронних органів, судів та місцевої влади.