Нобелівську премію з літератури вручили "за мужність і клінічну гостроту"
Фото: Nobelprize.org

Нобелівську премію з літератури отримала французька письменниця Анні Ерно "за мужність і клінічну гостроту, з якою вона розкриває коріння, відчуженість і колективні обмеження особистої пам’яті", повідомили на сайті Нобелівського комітету.

"Лауреатка Нобелівської премії цього року з літератури Анні Ерно сказала, що письменство — це політичний акт, який відкриває нам очі на соціальну нерівність. Для цього вона використовує мову як "ніж", як вона це називає, щоб розірвати завісу уяви", – пояснює комітет Нобелівської премії у Twitter.

Анні Ерно написала понад тридцять літературних творів. Два з них були перекладні українською – "Пристрасть" (2002 рік) та "Майдан. Жінка" (2006 рік). 

Нобелівський тиждень триватиме з 3 жовтня до 10 жовтня:

  • 7 жовтня вручать Нобелівську Премію миру 

  • 10 жовтня – з економіки

В 2021 році премію з літератури вручили за романи про біженців та колоніалізм. Її отримав Абдулразак Гурна. Його відзначили за "безкомпромісне і жалісливе проникнення в наслідки колоніалізму та долю біженців у прірві між культурами та континентами".

Довідково: Нобелівську премію щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру або розвиток суспільства. Заснована у 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968 року центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречено.