НСТУ звільнила суддю нацвідбору Лодигіна, який сказав про "людей з гір"

Члена правління НСТУ Ярослава Лодигіна, який був одним із суддей на цьогорічному відборі на Євробачення, звільнили, повідомив секретар наглядової ради Суспільного Вадим Міський.

"Наглядова рада НСТУ ухвалила рішення про звільнення Ярослава Лодигіна з посади члена правління Суспільного мовлення за згодою сторін", – зазначив він.

На сторінці Євробачення написали, що Лодигін сам подав у відставку. "Наглядова Рада задовольнила його заяву і звільнила з посади члена правління", – йдеться в повідомленні.

Доповнення:

У коментарі LIGA.Life він сказав, що не залишається на жодній із посад на Суспільному.

На своїй фб-сторінці Лодигін опублікував заяву, з якою виступив перед членами правління.

"Я визнаю свою частину відповідальності за всі епізоди, які зробили цьогорічний Нацвідбір далеким від ідеального. Але застерігаю команду, яка працюватиме далі, що ситуація буде погіршуватися і ставати гіршою. Якщо ми не запропонуємо діалог, який напрацює нову суспільну згоду. Вона допоможе нам не тільки засуджувати українців, які не відповідають моральним вимогам окремих соціальних груп, але і приймати їх назад за певних умов. Бо кожен українець дуже важливий в ці часи (та і завжди)", – написав він.

Лодигін був головою організаційного комітету нацвідбору на Євробачення-2022 і відповідав повністю за весь процес.

На фіналі нацвідбору він розкритикував виступ Kalush Orchestra через використання етномотивів. І поставив гурту три бали.

За темою: Аліна Паш чи Kalush. Зібрали все, що відомо про фінал відбору на Євробачення. Картки

"Найбільше моє переживання, як ми репрезентуємо себе… мені здається, що ми уже декілька разів представляли себе таким чином як Україна, як люди з лісів, з гір у даному випадку. Так? Мені здається, що настав час іншої репрезентації. Ми не маємо повторювати цей образ і робити його стереотипним, щоби люди сприймали нас тільки як людей природи", – сказав він у прямому ефірі.

Як пояснив Лодигін на пресконференції 14 лютого, йому "не вистачило точності у формулюванні".

"Звісно, я говорив не про якісь етнічні, регіональні або географічні фактори, які стоять на перешкоді у того чи іншого учасника, щоби представляти Україну на Євробаченні. Мова не про те, що хтось зі степів і річок може, а з гір і лісів – не може. Я свою оцінку давав як член журі, митець, продюсер. Ця оцінка суб'єктивна і я на це маю право. Як продюсер, мій фокус направлений на фінал Євробачення, як ми представляємо країну у фіналі", – сказав він.

Заодно він сказав, що готовий до відставки.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин