Чи потрібно дітям з ГРВІ робити швидкий тест на ковід. Пояснює Кузін
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Якщо у дитини є ознаки ГРВІ, батькам про всяк випадок потрібно у сімейного зробити швидкий тест на коронавірус, пояснив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю LIGA.Life.

Читайте тут: 59 000 хворих щодня – оптимістичний прогноз на лютий: санлікар Кузін про нову хвилю ковіду

"Відповідно до протоколу, який ми зараз використовуємо, використання швидкого тесту показано у випадку наявності будь-яких симптомів ГРВІ. Тому я би радив використовувати швидкі тести для максимальної діагностики. Діти можуть хворіти на коронавірусну хворобу атипово або в легкій формі", – пояснив Кузін.

Він зазначив, що зараз механізм виявлення спрощений.

"Якщо ми казали раніше, що швидкі тести мають обов’язково перевірятися ПЛР, то зараз такої норми немає. Перевіряються ПЛР лише ті швидкі тести, якщо у людини немає контакту з підтвердженим випадком, якщо в неї немає симптомів і в неї спрацьовує швидкий тест. Лише такі випадки мають бути перевірені ПЛР", – зазначив головний санлікар. 

А якщо людина має симптоми, якщо була в контакті, якщо виїжджала за межі країни, позитивний результат швидкого тесту – це підтвердження коронавірусної хвороби.

В Україні розпочалася нова хвиля коронавірусу. Кількість хворих збільшується і серед дітей. Окремі класи йдуть на самоізоляцію, школи – на дистанційку.

МОЗ дозволило вакцинувати дітей від 12 років від коронавірусу у жовтні.

За темою: Хочу щепити дитину від ковіду. Це безпечно? Сім запитань лікарю-інфекціоністу Федору Лапію

Що стосується молодшої групи (від 5 років) – це питання ще розглядатимуть, сказав Кузін.

"Однак впевнений, що фінальне рішення стосуватиметься можливості проведення вакцинації цієї групи дітей, але переважно за наявності медичних показань", – пояснив Кузін.

Прицільною наразі є група 14-18 років, бо підлітки є найбільш соціально активними, зазначає він. Але про обов'язкову вакцинацію для дітей наразі не йдеться.

"І з огляду на те, що омікрон поширюється доволі швидко і зокрема у цій віковій групі, то я б дійсно рекомендував усім батькам стимулювати своїх дітей в цій віковій групі максимально швидко щепитись, – наголосив Кузін.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин