В Україні новий спалах COVID. Хворіють і діти. Що буде зі школами в "червоній" зоні
Ілюстративне фото: EPA

В Україні розпочався новий спалах захворюваності на коронавірус, повідомив 20 січня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. В "помаранчевій" зоні вже сім областей. Якщо на початку січня в Україні реєстрували по 30 000 випадків за тиждень – стільки ж зареєстрували за останні дві доби. Хворіють також діти. Тільки за минулу добу в Україні ковід виявили у 2 044 дітей.

Епіцентр спалаху – Західна Україна. Особливо Івано-Франківська область. 

Оскільки область уже перевищила три показники за захворюваністю – найближчим часом вона може опинитися в "червоній" зоні.

Як пояснили в МОЗ, правила карантинних зон не змінюються і залишаються такими, які діяли минулої хвилі, як для бізнесу, так і для закладів освіти.

Що буде зі школами у "червоній" зоні

Школа не йтиме на дистанційку, якщо 100% персоналу вакциновані від коронавірусу двома дозами, згідно з постановою Кабміну №1236.

Якщо освітянин має протипокази до проведення щеплення або нещодавно перехворів на COVID-19, то повинен надати відповідний медичний висновок або сертифікат про одужання.

Наприкінці минулого року головний санлікар Ігор Кузін казав, що закриття шкіл наразі недоцільне.

"Про штам омікрон поки що немає відомостей, що захворюваність серед дітей превалює", – пояснював він.

Та все ж закриття шкіл не виключене, проте все залежить від епідемічної ситуації, додав головний санлікар.

Хто йде на дистанційку

Окремі школи та класи в західних областях уже почали відправляти на дистанційку через захворювання учнів або вчителів.

У Львові, станом на 18 січня, на коронавірус захворіли 136 учнів та 63 вчителі львівських шкіл, повідомляла начальниця міського управління освіти Леся Васюта, пише Суспільне.

Так кожен навчальний заклад самостійно вирішує, чи переходити школі повністю на дистанційне навчання.

На Сумщині до онлайн-навчання повернулися 17 шкіл.

18 січня в області на коронавірус захворіли 167 учнів. Загалом в області 215 учнів і студентів, а також 160 вчителів хворіють на коронавірус.

В Ужгороді на дистанційку перейшли вже п'ять шкіл, повідомила начальниця Управління освіти Ужгорода Наталія Мухомедянова.

У Чернівецькій області з 21 січня вирішили перевести на дистанційку всі школи області. Попередньо – на два тижні.

У Чернівцях у майже 200 учнів виявили коронавірус. 

"Коли школи вийшли з канікул, 10 січня, то на самоізоляції був лише один клас. А через тиждень – стало 48. Тобто захворюваність на коронавірус стрімко зростає", – розповіла начальниця відділу середньої освіти міського управління Олена Кузьміна Суспільному Буковина.

Станом на 19 січня учні 78 класів навчаються дистанційно.

Якщо у школі половина класів перебуває на самоізоляції, то вся школа переходить на дистанційне навчання.

В Івано-Франківській області поки попереджають про закриття шкіл.

"У разі подальшого збільшення рівня захворюваності на гострі респіраторні вірусні захворювання серед дітей дошкільного віку та учнів шкіл буде прийняте рішення про призупинення навчально-виховного процесу", – йдеться в повідомленні облдержадміністрації.

Яка ситуація зі щепленням освітян і дітей

У листопаді нещеплених освітян почали відсторонювати від роботи. Як школи працювали в таких умовах, читайте тут.

Станом на 14 січня двома дозами вакцини проти COVID-19 щеплено понад 1 млн 97 тис. працівників освіти, це майже 92% від загальної кількості, повідомляли в Міносвіти.

Зазначимо, минулого року у деяких містах школи, де було вакциновано 100% працівників, і навіть 1-4 класи відправили на дистанційку, всупереч рішенню Кабміну.

Докладніше читайте тут: 1-4 класи на дистанційці всупереч рішенню Кабміну. Як батькам добиватися відкриття шкіл?

МОЗ дозволило вакцинувати дітей від 12 років від коронавірусу у жовтні. За цей час, згідно з мапою РНБО, в Україні щепили 23 074 підлітків.

Що стосується молодшої групи (від 5 років) – це питання ще розглядатимуть, сказав Ігор Кузін в інтерв'ю LIGA.Life, яке можна буде почитати 21 січня.

"Однак впевнений, що фінальне рішення буде стосуватися можливості проведення вакцинації цієї групи дітей, але переважно при наявності медичних показань", – пояснив Кузін.

Прицільною наразі є група 14-18 років, бо підлітки є найбільш соціально активними зазначає він. Але про обов'язкову вакцинацію для дітей наразі не йдеться.

"І з огляду на те, що омікрон поширюється доволі швидко і у тому числі у цій віковій групі, то я би дійсно рекомендував усім батькам стимулювати своїх дітей в цій віковій групі максимально швидко щепити", – наголосив Кузін.

За темою: Хочу щепити дитину від ковіду. Це безпечно? Сім запитань лікарю-інфекціоністу Федору Лапію

Що буде з дитсадками

Дитячі садки не йдуть на дистанційку, згідно з постановою. Умову про відсоток вакцинованих працівників закладу скасували ще у вересні. 

Те саме стосувалося і роботи 1-4 класів.

За даними МОН, станом на 14 січня майже 91% працівників дитячих садочків вакциновані проти коронавірусу двома дозами.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин