Чому Дія просить видалитися з черги на вакцинацію. Пояснює НСЗУ
Логотип застосунку Дія

15 липня користувачам застосунку Дія, які були записані в електронній черзі на вакцинацію проти COVID-19, прийшо сповіщення з проханням видалити свій запис, якщо людина отримала щеплення.

LIGA.Life розпитала, чому так сталося у Дмитра Черниша, директора Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ.

"Запис в Дії – це черга на вакцинацію. Вона була реалізована для того, щоб оцінити бажання населення, яке хоче вакцинуватися і зрозуміти, скільки потрібно на перший період часу вакцин. Але це не запис на вакцинацію. Ви коли ставали в чергу – вам писало очікувати якихось подальших дій. Фактично, черга не переросла в запис на вакцинацію, бо він відбувався через медичні інформаційні системи, зокрема, в МВЦ", – пояснив Черниш.

Чому Дія просить видалитися з черги на вакцинацію. Пояснює НСЗУ
Фото: Twitter/Eugen Sakal

Він додає, що системи Дії та медичні не були між собою пов’язані. Але наразі із запуском тестової версії COVID-сертифікатів їх об’єднали.

"Потрібно розуміти, що це дві складні системи, які швидко поєднати між собою неможливо. Ми сконцентрувалися на роботі довкола ковідних сертифікатів.

Бо якби тоді було за чергою і записом на вакцинацію – ми могли розпорошити ресурс і ні черги нормально не зробити, ні запису, і з сертифікатами могли б бути затримки", – додав він.

Тих, хто таки щепився, в НСЗУ просять видалити свій запис з листа очікування.

З тими, хто вакцинувався і не видалив запис – вирішуватимуть, виходячи з того, скільки людей записані.

"Побачимо, скільки таких залишиться і далі будемо приймати рішення. Якщо Дія запитає інтеграцію щодо цього – зможемо розглянути питання, щоб інтегруватися", – зазначив Черниш.

Нагадаємо, запис в чергу через Дію є підставою для щеплення в центрах вакцинації населення.