Чому Instagram історії захоплюють увагу. Як вони впливають на психічне здоров'я
Фото: unsplash.com

Instagram Stories (історії) – один зі способів розповісти про своє життя, оточення та інтереси. Вони зберігаються на просторах мережі протягом 24 годин. 

Функція Stories з'явились у серпні 2016 року. За даними компанії 99firms, за рік після запуску цієї функції нею скористалися 150 мільйонів Instagram користувачів. Це число подвоїлося до 300 мільйонів за останній квартал 2017 року.

У 2021 році кількість активних користувачів історій збільшилась до понад 500 мільйонів людей. 

Швидкоплинні моменти із життя інших захоплюють увагу і тримають нас на крючку з кожним переходом на іншу історію.

"Instagram Stories впливають на нас, як епізоди на Netflix. Ми змушені їх переглядати один за одним. Той факт, що вони короткотривалі, підвищує привабливість", – пояснює в інтерв'ю для ресурсу Healthline психолог-консультант Раффаелло Антоніно.

Переконливий дизайн – це практика, яка базується на психології. Її головна мета – вплинути на поведінку людини через характеристики або дизайн товару чи послуги. Ця техніка використовується у всьому: від сектору громадського здоров’я до електронної комерції.

"Компанії можуть не усвідомлювати, що створили порочний цикл. Як при наркотичній залежності споживач або знищує себе внаслідок зловживання речовиною, або діє цілковито проти неї. Це те, чого хотіли б досягти технічні компанії, що використовують переконливий дизайн", – зазначає Антоніно.

Проте справа не лише в дизайні та алгоритмі роботи. Той факт, що історії в Instagram, як правило, менш ідеалізовані, ніж пости, також сприяє їх привабливості.

Опитування, проведене Facebook, показало, що публікуючи історії люди не бояться бути собою, оскільки вміст публікації зникає через 24 години.

Вони також зручні та легкі тим, що користувачам не потрібно продумувати колір "сітки" профілю чи доречний підпис до фотографії.

Окрім цього, опитування від Facebook показало, що одна з основних причин використання історій в Instagram – це спостерігати, за життям інших. Згідно з результатами, вони шукають "живий та нередагований контент".

Однак є інша сторона медалі – нас також турбує те, якими нас бачать інші.

Так теорія Looking-Glass Self, розроблена соціологом Чарльзом Кулі у 1902 році, пояснює, що ми розвиваємо свою концепцію "Я", спостерігаючи за тим, як нас сприймають інші. Тобто ми публікуємо найважливіші моменти свого життя, щоб зміцнити свою самоідентичність.

"Потенційно це може затримати нас у порочному колі, коли ми відчуваємо, що єдиний спосіб підняти свою впевненість – продовжувати публікувати" ідеальну проєкцію себе", – стверджує Антоніно.

Як Instagram Stories впливають на наше психічне здоров'я?

Ні для кого не секрет, що соціальні мережі сприяють зростанню рівня тривоги та депресії.

Наприклад, фільтри та маски в Instagram створені для ідеалізації зовнішності користувачів. 

Лікарка-психіатор Ліла Магаві розповідає про наслідки використання цієї функції:

"Діти та дорослі різного віку мені розповіли, що їм соромно розміщувати свої фотографії без використання фільтрів. Деякі з них також поділились ідеєю пластичної операції, щоб стати більш схожими на себе за версією Instagram фільтрів", – розповідає Магаві. 

Публікуючи ідеалізовані світлини користувачі отримують компліменти, а з ними бажаний заряд дофаміну.

Окрім цього, занурення в історії може призвести до відчуття самотності.

"Перегляд історій створює помилкові, тимчасові відчуття зв’язку, які не можуть замінити спілкування та проведення часу з близькими людьми. З часом це може створити виснажливе почуття самотності", – говорить Магаві. 

Щоб уникнути негативних наслідків впливу соціальних мереж Антоніно радить запитувати себе:

  • Наскільки важливими для мене стали соціальні медіа в порівнянні з розвитком стосунків більш традиційними способами?
  • Наскільки значущими є взаємодії з іншими, які ми отримуємо через соціальні мережі?
  • Від чого ми відмовляємось, проводячи час у соціальних мережах?

Отже, історії в Instagram викликають звикання, інколи відчуття тривоги та проблеми зі сприйняттям себе. Проте негативних ефектів можна позбутися, створюючи баланс між спілкуванням у соціальних мережах та в реальному житті.

Читайте також:

  • Смартфони допомагають чи заважають худнути та займатися спортом – відповідь дієтологів
  • Як позбутися почуття самотності: проявіть творчість, прогуляйтесь, піклуйтесь про себе
  • Чому звичка сидіти в соціальних мережах – це не залежність. Результати дослідження

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин