Чому звичка сидіти в соціальних мережах – це не залежність. Результати дослідження
Фото: unsplash.com

Застосунки соціальних мереж – одні з головних джерел інформації. Вони допомагають дізнатися світові новини та події в житті знайомих та друзів. 

Під час пандемії соціальні мережі перетворились на головний осередок спілкування через обмеження та соціальне дистанціювання. Зі збільшенням часу у Facebook чи Instagram зростала втома від застосунків, а також залежність від них.

У цей час дослідники, які вивчають залежності, почали оцінювати рівень звикання людей до соціальних мереж.

У рамках нещодавнього дослідження, опублікованого в Akjournals, вчені виявили, чи мають люди, які багато часу проводять у соц.мережах, ключовий аспект залежності – упередження уваги.

Про це йдеться у статті ресурсу The Conversation.

Захоплення від хімічних речовин (наприклад, алкоголю), так і нехімічних (наприклад, азартних ігор) породжує подібні симптоми та поведінку.

Однією з найвизначніших аспектів залежності є упередженість уваги до об’єктів, зображень та атрибутів, пов’язаних із залежністю. Наприклад, увага залежних від паління частіше привертається сигаретами та іншими стимулами, пов'язаними з курінням.

У новому дослідженні вчені намагались оцінити, чи існує упередження уваги у людей, які активно користуються соціальними мережами.

Дослідники подарували 100 учасникам фіктивні дисплеї iPhone. На них були зображені багато іконок "відволікаючих програм" (Facebook, Twitter, Instagram та Snapchat) та одна "цільова" (Siri або камеру).

Вчені попросили учасників знайти іконку "цільової програми" якомога швидше та точніше, намагаючись ігнорувати інші програми на дисплеї.

У деяких учасників "відволікаючими програмами" були іконки не соціальних мереж, а інших програм смартфону. Окрім цього, деякі дисплеї мали іконки з червоним символом сповіщення, який мав відволікати учасників ще більше.

У результаті, упередженість уваги не підтвердилась серед людей, які часто користувались застосунками соціальних мереж.

Наприклад, вчені не виявили, що учасники, які перевіряли і розміщували публікації у Facebook десять разів на день, частіше піддавались "відволікаючим програмам", ніж учасники, які перевіряли свій акаунт раз на тиждень.

Цього дослідження недостатньо для остаточного твердження, що соціальні мережі не викликають залежність. Проте це внесок у подальші вивчення цієї теми.

Також існують дослідження, що підтверджують зв'язок між користуванням соціальними мережами та рівнем депресії і тривожності. З іншого боку, деякі дослідження доводять позитивний вплив використання соціальних медіа, такі як посилення почуття соціального зв'язку та добробуту.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин