Чому потрібно займатися пілатесом: зміцнення м'язів, покращення гнучкості та постави
Фото: depositphotos.com

Пілатес – низькоінтенсивне тренування, яке ефективно зміцнює, подовжує та тонізує м’язи за допомогою контрольованих, повторюваних рухів. Серед основних переваг його практики – збільшення сили та покращення постави. 

Пілатес залучує усе тіло, зосереджуючись на м'язах кору, нижньої та верхньої частин тіла.

Експерти ресурсу Verywellfit зібрали головні переваги додавання пілатесу в режим тренувань:

1. Підходить для всіх

Попри вік, стать та рівень фізичної підготовки практикувати пілатес можуть усі, навіть люди, які перебувають у процесі реабілітації після травм. 

Завдяки тисячам можливих вправ та модифікацій, тренування з пілатесу можна адаптувати до індивідуальних потреб.  

2. Зміцнює м'язи

У пілатесі використовується ексцентричне скорочення. Це відбувається, коли м’яз подовжується під напругою.

Дослідження 2015 року показало, що пілатес ефективно зміцнює верхню та нижню частину тіла та м’язи пресу у жінок в період постменопаузи.

Інше дослідження того ж року показало, що два сеанси пілатесу на тиждень протягом трьох місяців сприяє поліпшенню сили нижньої частини тіла, постурального балансу (здатність підтримувати та управляти загальним центром маси тіла – прим. ред.) та загальної якості життя літніх людей.

3. Покращує гнучкість

Під час тренування з пілатесу людина працює над безпечним збільшенням довжини та розтягування м’язів, а також обсягу рухів у суглобах. Це призводить до покращення гнучкості.

 4. Розвиває силу кора

Глибокі м’язи спини, живота та тазового дна підтримують міцну, пружну спину, гарну поставу та рухливість.

Коли тулуб міцний, шия і плечі можуть розслабитися, а решта м’язів і суглобів вільно виконувати свою роботу. Він також допомагає втягувати живіт, напружуючи м'язи пресу, щоб отримати максимальний ефект від інших фізичних вправ.

Пілатес передбачає різноманітні вправи для живота, які допомагають поліпшити не тільки силу м’язів кору, але і витривалість. Дослідження 2011 року показало, що щотижневе двогодинне тренування з пілатесу протягом 12 тижнів сприяло поліпшенню сили м'язів пресу та постави.

5. Покращує поставу

Хороша постава – це не тільки запорука гарного зовнішнього вигляду, але й вільного та безболісного руху. Саме тому пілатес часто додають до своїх тренувань люди, які страждають від болю в спині.

6. Сприяє схудненню

Якщо людина регулярно займається пілатесом, вона зміцнює тіло та м'язи. У довгостроковій перспективі це призводить до покращення м'язового тонусу, гарної рельєфності тіла, постави та легких невимушених рухів. 

У поєднанні з аеробною активністю пілатес є ефективним засобом для схуднення. Для початку спробуйте групове заняття пілатесом, а потім зверніться до тренера за індивідуальними порадами. Особливо якщо головна мета – втрата ваги.

7. Об'єднує тіло та розум

Джозеф Пілатес – винахідник цієї методики – стверджував, що пілатес – повна координація тіла, розуму та духу.

Для інтеграції тіла та розуму пілатес використовує шість ключових принципів: зосередження, концентрація, контроль, точність, дихання та потік.

8. Підходить для занять вдома та у тренажерній залі

Заняття пілатесом проводяться у спеціальних студіях, а також у тренажерних залах та громадських центрах. Окрім цього, в інтернеті є безліч відеоуроків та онлайн-програм для практики пілатесу вдома.

Окрім килимка для йоги та зручного одягу додаткове спорядження не потрібне.

Пропонуємо спробувати наступні комплекси:

  • Ранковий пілатес: п'ять вправ, які допоможуть прокинутись та розтягнути м'язи
  • Пілатес для початківців: 3 вправі без спортивного спорядження

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.