Рухливість зменшує розвиток раку та когнітивних порушень. Скільки спорту потрібно – вчені
Фото: unsplash.com

Безсумнівно фізичні вправи покращують загальне здоров'я та самопочуття. Позитивно впливають на стан серця та легенів, а також покращують настрій та витривалість.

Сьогодні дослідники стверджують, що фізична рухливість може знизити ризик двох поширених захворювань – раку та хвороби Альцгеймера.

"Якби фізичні вправи можна було розливати в пляшки та продавати у формі пігулок, це були би найпоширеніші ліки у світі з численними перевагами для фізичного та психічного здоров’я", – стверджує Тодд Бакінгем, PhD та фізіолог в Mary Free Bed Sports Rehabilitation & Performance, штат Мічиган, в інтерв'ю для ресурсу Healthline.

Фізичні вправи та ризик розвитку раку

Згідно з новим дослідженням, понад 46 000 діагнозів раку можна уникнути за допомогою п’яти годин фізичної активності середньої інтенсивності щотижня.

Це будь-яка рухливість, що використовує скелетні м’язи і вимагає від вас більше енергії, ніж під час відпочинку. Наприклад, біг, ходьба, танці, їзда на велосипеді, плавання та навіть хатні справи.

"Існує декілька пояснень, чому фізична активність сприяє зменшенню ризику розвитку раку. Це позитивні фізіологічні зміни в організмі, а саме: втрата ваги, зміцнення серця, сприяння легшому розширенню артерій, покращення кровообігу і зниження рівня "поганого" холестерину, одночасно підвищуючи "хороший", – пояснює Бекінгем.

За даними National Cancer Institute, сьогодні зв’язок між фізичною активністю та онкологією є переважно спостережливим.

Окрім цього, учасники досліджень зазвичай самостійно повідомляють про свою фізичну активність. Згодом дослідники протягом багатьох років стежать за учасниками, щоби задокументувати діагноз.

Дослідження 2018 року, опубліковане в Cancer Treatment and Research Communications, повідомляє, що фізична бездіяльність протягом життя була фактором ризику раку легенів, незалежно від паління та ожиріння. Сидячий спосіб життя також вказував на більшу кількість летальних випадків.

У дослідженні 2019 року, опублікованому в Medicine & Science in Sports & Exercise, повідомляють, що люди, які мали вищий рівень фізичної активності, мали на 10-20% знижений ризик розвитку раку сечового міхура, молочної залози, товстої кишки, ендометрію, стравоходу, аденокарциноми, нирки та шлунка.

Учасники круглого столу American College of Sports Medicine, проведеного у 2019 році, також дійшли висновку, що фізична активність може допомогти у профілактиці раку молочної залози, товстої кишки, ендометрію, нирок, сечового міхура, стравоходу та шлунка. Дослідники додали, що фізична активність може знизити ризик розвитку раку ендометрію, товстої кишки та легенів.

Експерти стверджують, що важливо продовжувати програми фізичної активності після завершення лікування раку.

"Дослідження підтверджують, що пацієнтам з онкологією, які закінчили лікування, фізична активність піде на користь. Адже знижує ризик повернення раку", – пояснює в інтерв'ю для ресурсу Healthline лікарка Стефан Балан, директорка онкологічного відділення в Jersey City Medical Center.

Виняток: фізична активність пов’язана зі збільшеним рівнем меланоми. Вчені припускають, що причина також криється в тому, що активні люди частіше перебувають на сонці.

Фізична рухливість та хвороба Альцгеймера

Протягом багатьох років вчені вивчали, як фізичні вправи впливають на когнітивні функції. Проте ця тема стала більш популярною в останні 15-20 років.

"Хвороба Альцгеймера виникає через "підвищений окислювальний стан" у мозку. Дослідження показали, що фізична активність важлива для клітин і тканин для протистояння окислювальному стресу. Рухливість також приводить до збільшення оксигенації та припливу крові. У результаті покращується пам’ять, нейрогенез та пластичність мозку. Фізичні вправи корисні для запобігання та прогресування деменції, включно з хворобою Альцгеймера", – пояснює лікар-невролог Сантоші Біллакота, доцент кафедри неврології в NYU Grossman School of Medicine.

Ваш мозок тренується як фізично, так і когнітивно.

Фізичні вправи, такі як аеробні або силові, опосередковано покращують роботу мозку, підвищуючи нейропластичність, що також підвищує когнітивну здатність. Окрім цього, слід тренувати мислення. Наприклад, вивчення нової мови або стратегічна гра.

Обидві діяльності покращують когнітивні функції, але у поєднанні вони є більш ефективними. Одним із прикладів міксу мислення та фізичної активності є бойові мистецтва. Спортсмен має думати і зосереджуватися під час рухів тілом.

У статті, опублікованій в Journal of Neuroscience та дослідженні 2020 року, Кейтлін Б. Казалетто, асистент професора University of California в Сан-Франциско, пояснює, що фізична активність покращує когнітивні процеси, зокрема у людей з хворобою Альцгеймера.

Скільки фізичної активності потрібно людині

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) рекомендують виконувати 150 хвилин аеробної активності середньої інтенсивності на тиждень (два або більше днів присвятіть вправам на основні групи м’язів) або 75 хвилин аеробної активності високої інтенсивності на тиждень з двома або більше силовими тренуваннями.

Додаткові фізичні вправи забезпечують додаткову користь для здоров’я.

Не можна точно сказати, яка кількість фізичних вправ може запобігти або сповільнити зниження когнітивних функцій. Проте експерти стверджують, що немає жодних сумнівів, що регулярні фізичні вправи є важливою частиною збереження здоров’я, як фізичного, так і психічного.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин