Користування смартфоном збільшує ризик відчуття тривоги та стресу – пояснюють лікарі
Фото: depositphotos.com

Мозок схильний шукати загрози в навколишньому середовищі, виявляти їх, а потім надсилати сигнали по всьому тілу, що нам потрібно підготуватися до цих загроз.

Отримання потоку неприємних повідомлень та інформації через смартфони може активувати відповідь на загрози, а отже, і стрес.

Про це розповіла виданню Healthline Ямаліс Діас, докторка філософії, клінічна асистентка кафедри дитячої та підліткової психіатрії Медичної школи Нью-Йоркського університету імені Гроссмана.

"Адреналін, гормони стресу, як кортизол, активуються. Вони готують нас до відповіді на загрозу. Перевантаження інформацією, особливо напруженою, активізує цю систему частіше і підтримує її активність", – пояснює Діас.

Система реагування на загрози в основному завжди у стані "підвищеної готовності" під час регулярного користування телефоном. Діас пояснює, що реакція стресу на одне повідомлення може призвести до стресового стану протягом дня.

Марія Моуратідіс, ліцензована клінічна психологиня психіатричної лікарні в Балтіморі, також підтверджує, що постійний приплив інформації може посилити стрес і занепокоєння.

"Наявність пристроїв в наших руках постійно тримає нас у стані настороженості", – сказала вона.

Соціальні медіа також додають відчуття тривоги. Тому що вони можуть змусити людей порівнювати себе з іншими та у результаті призвести до депресії.

"Зосередження уваги на телефонах може бути способом втечі від власних думок, почуттів та стосунків", – стверджує психологиня. 

За словами Ямаліс Діас розробники соціальних мереж знали, що роблять, коли створювали такі речі, як лайки та сповіщення. Адже це змушує людей відчувати задоволення та знову і знову повертатися до соціальних мереж.

"Наш мозок постійно увімкнений або через наш центр задоволення, або через центр реакції на стрес", – стверджує Діас.

Як результат, нам важко просто відпочити. Якщо ми вечеряємо, і біля нас є телефон, ми швидко переглядаємо, що нам повідомляє останнє сповіщення. Якщо ми збираємося спати, нам важко вимкнути мозок, якщо ми щойно перевіряли новини про вибори в Twitter.

Важливо не потрапляти в те, що Діаз називає "кролячою дірою інформації"– "майже у деформацію часу, де ви читаєте сторінку Вікіпедії, а потім переходите у Facebook, а потім раптом розумієте, що втратили годину вашого дня".

Експертки радять попрацювати над відновленням рівноваги у стосунках з технологіями. Адже віртуальна активність має негативні наслідки для психічного здоров'я людей.