Споживання м'яса на вечерю збільшує ризик серцево-судинних захворювань – дослідження
Фото: pixaby.com

Загальновідомо, що додавання у свій раціон більше рослинних страв корисно для здоров’я. Проте нові дослідження розширюють знання з цієї теми.

Так за результатами дослідження, опублікованого в журналі Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, споживання рослинних страв протягом вечері може зменшити ризик серцево-судинних захворювань на 10%.

Вчені вивчили дані 27 911 дорослих американців і виявили, що ті, хто їв рослинні страви за вечерею, мали значно нижчий ризик серцевих захворювань у порівнянні з тими, хто їв рафіновані вуглеводи та м’ясо. 

"Час прийому їжі та її якість є важливими факторами, які слід враховувати, шукаючи шляхи зниження ризику серцево-судинних захворювань", – пояснює авторка дослідження Ін Лі з Харбінського медичного університету в Китаї.

Дослідження показало, що люди, які їли рослинні страви з більшою кількістю вуглеводів і ненасичених жирів, зазнали найбільшого зниження хвороб серця.

За словами докторки медичних наук та дієтологині Дани Ханес, споживання цілісних продуктів на рослинній основі покращує ендотеліальну функцію судин. Тобто вони будуть відкриватися ширше при зниженні артеріального тиску.

"Це пов’язано з тим, що рослинна їжа багата клітковиною, містить мало насичених жирів, має вищу доступність закису азоту, що розслаблює судини і може сприяти зниженню кров’яного тиску. Рослинна їжа також містить багато фітонутрієнтів та антиоксидантів корисних для здоров’я серця та для переміщення шкідливих бляшок із судин", – пояснює дієтологиня.

Спираючись на дослідження експертка радить приготувати на вечерю страви з високим вмістом клітковини: цільні зерна, горіхи, насіння, а також бобові.

Читайте також:

  • Вегани більш схильні до переломів кісток, ніж м'ясоїди – дослідження
  • У яких продуктах міститься цинк. П'ять категорій, які варто додати в раціон
  • Сало корисне, але не їжте з хлібом. Користь червоного м’яса та сала пояснює дієтологиня

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.