Вегани більш схильні до переломів кісток, ніж м'ясоїди – дослідження
Фото: depositphotos.com

Дослідники з Оксфордського університету повідомляють, що у веганів на 43% вищий ризик переломів.

"Найчастішими були випадки переломів стегна. Ризик таких переломів у веганів у 2,3 раза вищий, ніж у людей, які їли м'ясо: 15 випадків на 1000 людей протягом 10 років", – розповідає автор дослідження та доктор біологічних наук Таммі Тонг.

В рамках дослідження вчені проаналізували дані понад 54 000 людей, які брали участь у дослідженні EPIC-Oxford.

З учасників майже 30 000 людей були м'ясоїдами, близько 8 000 не їли м'яса, але їли рибу, близько 15 000 були вегетаріанцями та майже 2000 – веганами.

Учасників відстежували в середньому 18 років до 2016 року. За цей час сталося 3941 перелом. Найбільше випадків переломів було в зоні стегна, зап’ястку, руці, гомілковостопному суглобі та нозі.

Дослідники заявили, що вегани та люди, які їли рибу, але не їли м'ясо, мали більший ризик переломів стегна, ніж м'ясоїди. Цей ризик був частково знижений, коли враховували індекс маси тіла (ІМТ), споживання кальцію та білка.

"Попередні дослідження показали, що низький ІМТ пов’язаний з вищим ризиком переломів стегна, а низький рівень споживання кальцію та білка пов’язаний із погіршенням здоров’я кісток. Це дослідження показало, що у веганів, у яких в середньому був нижчий ІМТ, а також менше споживання кальцію та білка, ніж у м’ясоїдів, був вищий ризик переломів", – пояснює Тонг.

Чому вегани більше схильні до ризику?

Лаурі Ю. Райт, доцент кафедри дієтології в Університеті Північної Флориди, заявила, що результати дослідження не дивні.

"Вегани могли споживати багато рослинних джерел кальцію, таких як шпинат. Проте джерелом кальцію є молочні продукти. Також важлива якість білка. Можливо, вегани спожили достатню кількість рослинних білків, де співвідношення амінокислот не підтримує резорбцію та реконструкцію, як співвідношення амінокислот у тваринних білках", – пояснює Райт. 

Проте експерти стверджують, що можна бути веганом і мати здорові кістки.

Наприклад, білок можна отримувати із цільної сої, квасолі та бобових, а також горіхів та насіння. Добавки В12 і вітаміну D також рекомендуються для здоров’я.

Дана Ханнес старший дієтолог Каліфорнійського університету радить веганам: "Переконайтеся, що ви отримуєте хороший баланс свіжих продуктів, які збагачені мінералами та поживними речовинами. Наприклад, соєве молоко, мигдальне молоко або молоко кеш'ю, які збагачені кальцієм, вітаміном D та іншими важливими поживними речовинами".

Вона також радить веганам робити вправи з додатковою вагою, вживати вітамін D, кальцій і достатню кількість калорій.