Рада звільнила від ПДВ та мита товари для наукових цілей. Ось чому це важливо
Ілюстрація – depositphotos.com

Верховна рада ухвалила два законопроєкти, які знімають ввізне мито та ПДВ для наукового обладнання, приладів, реактивів, які ввозять в Україну для державних наукових установ та університетів (крім підакцизних товарів).

LIGA.Life розпитала старшого наукового співробітника Інституту фізики НАН України та популяризатора науки Антона Сененка, чому це важливо. 

Наша наука регулярно та хронічно недофінансовується, зауважує Сененко.

За законом "Про наукову і науково-технічну діяльність", на науку в Україні мають виділяти не менше 1,7 % від ВВП. Реально виділяють десь 0,2% від ВВП, каже Сененко. Відповідно, щороку українські науковці мусили платити ПДВ з і так мізерних бюджетів: "Просто 20% бюджетних коштів, виділених на науку, повертаються в бюджет".  

Крім того, ще платили різні мита: "Високотехнологічна галузь промисловості в Україні була винищена в 90-ті. Тому практично все обладнання в Україні, реактиви та запасні частини – імпортне. Зараз у науковців немає фактично жодного вибору, окрім як за кордоном щось купувати".

Сененко пригадує, коли тільки почили порушувати питання про скасування митних платежів, йому було цікаво почитати митний кодекс і подивитися, хто вже звільнений від сплати митних платежів. Як виявилося, багато міністерств та відомств давно пролобіювали для себе ці норми і не сплачують митні платежі, купуючи необхідні речі для роботи. 

До того ж, закон про наукову і науково-технічну діяльність запрацював ще у 2016 році, але досі не були впроваджені положення ст.47 закону, де написано, що "державні наукові установи та заклади вищої освіти звільняються від сплати ввізного мита та податку на додану вартість з наукових приладів, обладнання, запасних частин і витратних матеріалів до них, реактивів, зразків, наукової літератури в паперовому та електронному вигляді, що ввозяться в Україну для забезпечення власної наукової та науково-технічної діяльності (крім підакцизних товарів)".

Обидва закони №5498 (Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності) і №5499 (Про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності") вступають в дію з 1 липня 2022 року, повідомив у Telegram голова освітнього Комітету ВР Сергій Бабак. 

Ухвалення цих законів потенційно зекономить близько 300 млн грн для вишів та наукових установ (на основі даних МінФіну за 2020 рік), додав голова комітету.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин