Ранні уроки – ймовірна причина мігрені у підлітків. Дослідження

Дослідники Каліфорнійського університету пов’язали головні болі підлітків-старшокласників з початком уроків раніше 8:30 ранку. 

Відповідна статтю опублікували в журналі Headache.

Для цього американські вчені опитали 1012 старшокласників, яким було від 16 років. Висновок – кореляція між часом початку занять і головними болями зберігалася навіть з урахуванням інформації про розпорядок дня, кількість годин сну і демографічні дані.

Учасників опитування попросили розповісти, як часто у них трапляються головні болі, і описати їх: чи пульсуючий біль, чутливість до звуків і світла, а також, чи є нудота. Так дослідники визначали, чи можна класифікувати болю школярів як мігрень. Також учасники заповнили стандартизований педіатричний опитувальник на визначення мігрені і розповіли про те, чи вживають вони будь-які медикаменти від головних болів.

Читайте також: Геть з мого ліжка. Як відмовитися від телефону перед сном

Крім даних про мігрені, вчені також зібрали демографічні дані та попросили школярів детальніше розповісти про свій розпорядок дня і гігієну сну. 

Далі учасників розділили на дві групи: в першу потрапили школярі, заняття яких починаються раніше 8:30, а в другу – ті, у яких пізніше.

В середньому, мігрені у школярів з першої групи траплялися 7,7 разів в місяць, а у школярів з другої – 4,8. Також ті школярі, заняття яких починалися раніше, в середньому спали на годину менше – 6,9 години проти 7,9 години серед школярів, заняття яких починалися пізніше. 

З поправкою на побічні змінні (кількість сну, розпорядок дня і демографічні дані) розрив в кількості мігрені між двома групами зменшився: 7,1 рази в місяць для першої групи і 5,8 рази – для другої.

Дослідники пояснюють це тим, що циркадні ритми людини найактивніше зсуваються в підлітковому віці: оптимальний час відходу до сну і пробудження зміщується на більш пізні години. 

З урахуванням того, що шкільні заняття починаються досить рано, школярам старшого віку може не вистачати часу на повноцінний відпочинок (підліткам у віці від 13 до 18 років необхідно спати від восьми до десяти годин на добу).

Нестача сну, в свою чергу, негативно позначається як на когнітивних здібностях і оцінках, так і на фізичному і психічному здоров'ї школярів. 

Саме тому вчені і лікарі рекомендують змістити час початку уроків на пізніший час: наприклад, американські педіатри радять не починати заняття раніше 8:30 ранку. Незважаючи на це, в деяких американських школах уроки можуть починатися і раніше.

На думку вчених, перехід на пізній час занять може істотно скоротити випадки мігрені у підлітків. Але для підтвердження доведеться провести додаткові, довгострокові дослідження, експериментуючи у пошуках оптимального часу початку уроків.

Науковці неодноразово наголошують, що нестача сну часто є причиною збільшення ДТП, психічних розладів та лікарських помилок. Так, у вересні, Американська академія сну виступила проти переведення годинників на літній час.