Розробники вакцини від COVID-19 ще не почали тестувати її на дітях – Business Insider
Ілюстративне фото – freepick.com

Провідні компанії, які працюють над розробкою вакцини від COVID-19, досі не залучали дітей до цього процесу.

Про це Business Insider розпитав у чотирьох виробників ліків – Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson.

"Всі чотири компанії повідомили, що планують це зробити, але жодна з них не надала оцінки того, коли щеплення може бути доступним для дітей", – пише видання.

Moderna повідомила Business Insider, що хоче розпочати педіатричне випробування для своєї вакцини до кінця року, але очікує схвалення з боку регуляторів. Термінами та цифрами публічно поки не ділитимуться, заявив Рей Джордан, головний директор з корпоративних питань компанії-виробника.

Головний науковий керівник компанії Johnson & Johnson Пол Стоффелз 22 вересня повідомив, що відкриття досліджень для дітей "відбудеться пізніше в цьому році" після встановлення безпечності препарату для дорослих.

Інші фармацевтичні компанії не сказали, коли вони почнуть досліджувати вакцини для дітей.

Читайте також: Вакцина від коронавірусу – скільки ще чекати

Представник AstraZeneca заявив, що компанія почне реєструвати дітей, "як тільки у дослідженнях з дорослими буде зібрано достатньо даних, що свідчить про те, що препарат AZD1222 може бути безпечним для дітей".

"Відсутність інформації про те, як і коли виробники ліків планують протестувати свої випробування на коронавірус у дітей, викликає занепокоєння серед педіатрів та експертів з вакцин", – пише видання.

І хоча діти, як правило, не страждають важкими наслідками COVID-19, що спостерігаються у людей похилого віку, пошук вакцини для дітей все ще є важливим елементом протидії цій пандемії, наголошується в матеріалі.

Що стосується вакцини від коронавірусу для дорослих – випробування препаратів уже на завершальній стадії. Результати очікують уже наступного місяця.

Загалом дослідники починають тестувати препарат на найменш вразливому населенні – молодих та здорових дорослих, а потім починають розширюватися до більш вразливих груп, коли накопичуються клінічні дані, які показують, що варто перевірити щеплення. Це може включати тестування з людьми з іншими захворюваннями та літніми людьми.