Родичка суперфуду, на яку не звертали увагу. В Україні знайшли новий вид рослини

На території України у 2020 році був описаний новий вид рослини – "Лобода українська". 

Як пояснив Олексій Коваленко, кандидат біологічних наук, автор книжки "Фрукти проти овочів" і YouTube-каналу "Довколаботаніка" в ефірі Громадського радіо, це сенсація свого роду, тому що флора України вважається добре дослідженою.

Утім, просто на вулиці Києва – Багговутівській – виявили новий вид.

"Вона саме пізньої осені цвіте. На відміну від іншої лободи, яка трапляється в Україні, цей вид такий видатний прокрастинатор і вегетацію відтягує на потім", – пояснив Коваленко.

Відкриття належить фахівцям Інституту ботаніки України. А вже самостійність виду підтверджували з чеськими колегами.

Чим особливе це відкриття

Як пояснив Коваленко, насамперед із території Європи загалом не так часто описують нові види, тому що вся Європа непогано досліджена.

А головне – новий вид лободи споріднений з іншою лободою, яку вважають суперфудом – кіноа.

"Кіноа має доволі цікавий геном, у якому змішані кілька предкових видів. І лобода українська теж має цікавий геном, який може бути використаний у селекційних процесах для виведення нових сортів у сільськогосподарській культурі", – пояснив Коваленко.

Вас може зацікавити: Що таке кіноа: як її приготувати та чому варто додати у свій раціон

Через те, що кіноа містить багато білка і не дуже вибаглива до умов довкілля, її досліджують навіть фахівці NASA і ботаніки та фахівці сільськогосподарської галузі, – додав він.

Чому "Лобода українська"

Рослина росте в різних точках України. Вулиця Багговутівська – це лише одне з місцезнаходжень, просто воно було обране типовим, – пояснює дослідник. 

"Окрім того є підозри, що деякі фотографії, якими спеціально шукали (вид рослини. – Ред.) і з європейських країн, це теж "Лобода українська", – зазначає Коваленко. 

Але дослідники пропускали цей вид.

"Коли настає вересень, коли ця рослина масово розвивається, більшість (науковців. – Ред.) уже не ходить в експедиції, не робить польові дослідження, а займається обробкою матеріалів, які зібрали за сезон. І таким чином вид міг уникнути уваги", – пояснив Коваленко.

Українською лободу назвали, бо кожен відкривач має право назвати вид як йому заманеться, – зазначив науковець.

Початок цій традиції дав шведський природознавець Карл Лінней у 1763 році.

"Він називав рослини на честь нашої держави і ця традиція продовжується далі. Наприклад, він описав "Скабіозу українську" – рослину, яка полюбляє зростати у нас на пісках. Він сам в Україні не був, але йому надіслали зразок рослини", – пояснив Коваленко.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин