Сьогодні люди похилого віку живуть довше, ніж попереднє покоління – дослідження
Фото: depositphotos.com

Про це повідомляє ScienceAlert.

Результати дослідження фінських вчених свідчать про те, що люди похилого віку, які живуть сьогодні у Фінляндії, житимуть довше, ніж попередні покоління. Так тривалість життя у Фінляндії зросла на три роки серед 75-річних фінів та на два роки серед 80-річних.

Повторюючи ті самі фізичні та психічні тести, зроблені 28 років тому, дослідники виявили, що люди похилого віку сьогодні показують кращі результати швидкості ходьби та сили хвату.

Вчені пояснили збільшення тривалості життя покращенням соціальних та політичних умов. Покоління народжене в часи, коли Фінляндія була ще нерозвиненим регіоном Російської імперії, гірше харчувались і частіше працювали в дитинстві. Подорослішавши, люди пережили як громадянську, так і дві світові війни. В одній з яких вони, можливо, навіть брали участь.

Натомість наступне покоління зростало в кращих умовах: регулярне харчування, гігієна, вдосконалені системи охорони здоров’я та освіти, а також покращення трудового життя.

Проте вчені також зазначають, що сьогодні люди похилого віку мають більше проблем з легенями, ніж попередні покоління. Причина таких негативних змін – зростання популярності куріння та забруднення навколишнього середовища.

  • Більше половини пацієнтів з COVID-19 страждають на тривалу втому – дослідження