#FreeBritney: батька Брітні Спірс суд США відсторонив від опікунства
Фото: EPA.

Суд в Лос-Анджелесі ухвалив рішення звільнити від опікунства батька популярної американської співачки Брітні Спірс, про це повідомляє СNN.

Джеймі Спірс більше не буде розпоряджатися грошима своєї доньки. Його місце посяде бухгалтер Джон Забел, якого вибрала Брітні та її адвокат.

А опікуном Спірс тимчасово буде її менеджер Джоді Монтгомері.

Наступне засідання суду з питання про повне припинення опікунства над співачкою відбудеться 12 листопада.

(Вперше цей матеріал було опубліковано 28 вересня 2021 року)

Напередодні засідання суду на Netflix опублікували новий документальний фільм "Брітні проти Спірс", який розповідає про боротьбу співачки з батьківською опікою.

Журналістка Дженні Еліску та Ерін Лі Карр намагаються знайти відповіді, чому протягом 13 років Брітні не мала змоги вирватися з постійних обмежень, які їй нав'язав батько.

Брітні Спірс називали кумиром тінейджерів та прогнозували велике музичне майбутнє, відзначаючи її працьовитість, талант та вміння дивувати.

Її пісні знали мільйони, її танці намагалися повторювати на шкільних концертах, а дівчата повторювали її зачіски та одяг. З 1998 до 2003 року вона заробила близько $73 млн тільки на продажу своїх дисків. 

Але кілька зривів і потраплянь до лікарень, вживання наркотиків – як результат, постійне опікунство. 

LIGA.Life розповідає короткі факти, які вразили найбільше в цьому фільмі.

Брітні та батьки – важкі відносини з початку кар'єри

Феліція Кулотта, менеджер Брітні, згадує, що дівчина мала унікальну дисципліну. Водночас гроші не мотивували її працювати, співачка просто отримувала насолоду від того, що робить, тому її не треба було змушувати.

"Брітні була дуже близькою з мамою. Щодня вони спілкувалися щонайменше два-три рази. Мати постійно була з нею на гастролях", – згадує Кулотта.

А от Джеймс Спірс, батько Брітні, майже ніколи не був поруч з дівчиною на початку кар'єри, додала Феліція. 

Не довіряла Брітні своєму батькові і під час розлучення з першим чоловіком Кевіном Федерлайном, згадують герої фільмів.

Не було поруч батька, і коли Брітні намагалася знову запустити свою кар'єру, проте саме він отримав опікунство. 

У США існує спеціальний опікунський статус. Такі опікуни призначаються судом і контролюють фінансове й особисте життя інших людей із фізичними чи розумовими вадами або людей похилого віку.

Спірс не має права вибирати адвоката

Адвокат Адам Стрейзенд згадує, що Брітні звернулася до нього по допомогу саме через зміну опікуна. У суді адвокат оголосив прохання його клієнтки: "Вона не хоче, щоб батько був опікуном, але погоджується на незалежного опікуна. Бо стосунки з близькими завжди важкі. Натомість суддя мені відповів: "У мене тут звіт, де сказано, що вона не має права просити про допомогу у адвоката та вступати з ним в ділові стосунки".

Це не єдиний випадок, коли співачка не змогла випросити призначити людину, яка буде представляти саме її інтереси, а не захищати "непотрібне" опікунство.

Шантаж з боку батька

У дзвінку до адвоката 21 січня 2009 року Брітні Спірс зазначила, що хотіла б обов'язково вказати у суді, що батько її шантажує.

"Я телефоную ще раз, щоб бути впевненою, що у процесі скасування опікунства буде зазначено, що мій батько кілька разів погрожував забрати у мене дітей", – звучить із запису телефонної розмови.

"Спецоперація "Підписати звернення в туалеті"

Друзі зазначають, що навіть не могли передати офіційне звернення Брітні до суду, адже для цього вона мала підписати кілька документів. Проте, щоб поставити підпис, співачка мала отримати дозвіл від батька.

Журналістка Дженні Еліску згадує про її таємну зустріч зі співачкою в готелі "Монтаж" 21 січня 2009 року. 

"Я піднялася на ліфті та побачила Ідона, її охоронця, та когось ще, схожого на охорону. Брітні була одна в басейні. І я глянула на неї краєм ока, вона помітила мене, а я пішла в невеликий туалет. Увійшла в кабінку, закрила двері, дістала документи та ручку, побачила її тату на нозі, відкрила двері та показала їй, де потрібно поставити підпис. Вона підписала і сказала: "Дякую". Я відповіла: "Ще побачимося. Йди", – розповідає Еліску. 

Журналістка розповідає, що була впевнена, що після такого документа Брітні нарешті почують і дозволять змінити адвоката. І була неймовірно здивована, коли через тиждень дізналася, що як і минулого разу в суді заявили, що Спірс неспроможна сама обирати адвоката. 

#FreeBritney: батька Брітні Спірс суд США відсторонив від опікунства
Фото: EPA

Ковток свободи

Відеооператор, який працював з Брітні над документальним фільмом "До вашого відома", Ендрю Геллері, згадує, що для роботи над стрічкою вони знімали співачку, коли вона їде на її власному авто за містом по трасі. До останнього Брітні не знала, що на неї чекає, а коли побачила, то була щаслива такому робочому сюрпризу.

"Я пам'ятаю, що тоді у мене було два враження від цієї сцени. З одного боку, вона неймовірно рада сісти за кермо своєї машини та на хвилинку відчути свободу. А з іншого... Що відбувається з цією дівчиною? Для неї 30 людей організовують такі речі і це буде 30 хв свободи? Як вона може в такій ситуації відчувати себе вільною? Це ж якась маячня", – згадує Геллері.

Які були обмеження для Брітні?

За словами ексбойфренда Джейсона Травіка, Брітні була готова погодитися на опікунство майна, але вимагала припинити опікунство над особистістю.

"Перебуваючи в котеджному містечку, хотіли покататися на гольф-каре, але повинні щоразу просити дозволу. Якщо захотіли поїхати за гамбургером, потрібно телефонувати за дозволом та чекати відповіді 20 хв і довше. Якщо Брітні потрібна пара сотень доларів на покупку книг для дітей, вона знову повинна попросити та чекати відповіді кілька днів", – цитують Травіка автори фільму. 

#FreeBritney: батька Брітні Спірс суд США відсторонив від опікунства
Фото:EPA. Брітні Спірс у 2015 році. На той момент вона вже рік боролася за зміну свого опікуна.

Вона не мала права нічого робити без дозволу батька, який був її офіційним опікуном.

Режисерка Ерін Лі Карр показує ексклюзивні документи, які вони отримали від своїх джерел. Це медичні висновки, на підставі яких в суді ухвалювали рішення про перехід від тимчасового опікунства до постійного.

Цікавий факт: коли медики знову вказували, що Брітні не зможе без нагляду батька, співачка готувалася в повну силу до свого туру "Цирк". За три місяці вона відпрацювала 70 концертів. Жодного разу ніхто не зазначив, що вона неадекватна. Проте після повернення з гастролей ніхто не зменшив обмеження для співачки знову.

Протягом 13 років співачка перебувала під жорстким контролем Джеймса Спірса.

У серпні 2021 року Брітні вдалося позбутися опіки батька. Джеймс Спірс погодився на відмову від опікунства, вимагаючи за це $2 млн.

#FreeBritney: батька Брітні Спірс суд США відсторонив від опікунства
Фото: EPA. З початку кар'єри Спірс постійно під наглядом преси.

Реакція Брітні Спірс

Напередодні чергового суду у справі про опіку над співачкою не лише Netflix випустив документальний фільм, але Hulu і The New York Times випустили другу частину фільму "Контролюючи Брітні Спірс". Спірс в Instagram повідомила, що подивилася уривок з нового документального фільму, проте не уточнила, про яку стрічку саме мова.  

"Це дійсно божевілля. Я трохи подивилася останній документальний фільм і, маю сказати, кілька разів почухала потилицю! Я дуже стараюся відмежуватися від драми! По-перше… це минуле! По-друге… чи можна зробити діалоги більш класними? По-третє… вау, вони використали найкрасивіші кадри зі мною! Ну що сказати. Це ЗУСИЛЛЯ з їхнього боку!", – написала Брітні Спірс.

#FreeBritney: батька Брітні Спірс суд США відсторонив від опікунства
Instagram співачки

Проте прихильники Брітні Спірс вважають, що батько все ще контролює її соцмережі. А тому не вірять, що такий пост написала саме вона.

Наступне засідання суду з питання про повне припинення опікунства над співачкою відбудеться 12 листопада.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин