Шмигаля просять не скасовувати ЗНО з української мови та літератури. Офіційне звернення
Тарас Кремінь. Фото з відеозапису Financoff

Як повідомив омбудсмен із захисту мови у Facebook, вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників - це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики.

Тому він підготував звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із закликом не проводити подібний експеримент.

"Вимагаємо зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх, натомість пропонуємо розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників в залежності від того, на які спеціальності вони вступатимуть: "гуманітарні" чи "технічні". Щиро вболіваємо, щоб якість викладання української мови та літератури, як і власне тестових завдань, була достатньою", - заявив Кремінь.

За його словами, звернення до Шмигаля вже підтримали представники вишів, академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, поети, письменники та українські музиканти.

Зокрема: Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Луцький національний технічний університет, Національний університет "Острозька академія" та інші.

Також він закликав підписати звернення усіх охочих.