Чому фізично важка робота та тренувальна активність по-різному впливають на організм
Фото: unsplash.com

Безліч досліджень свідчать про те, що людям із сидячою роботою варто додати більше спорту у свій режим. Проте виникає питання: чи потрібна додаткова фізична активність для людей, які мають рухливу роботу?

У дослідженні, опублікованому в European Heart Journal, вчені проаналізували дані понад 104 000 чоловіків та жінок у віці від 20 до 100 років. Протягом 10-річного періоду вони заповнювали анкети щодо своєї активності як у вільний час, так і під час роботи.

Учасники також оцінили певні показники здоров'я, такі як частота серцевих скорочень і артеріальний тиск у стані спокою, а також куріння та вживання алкоголю.

За 10-річний період 7,6% учасників пережили такі серйозні несприятливі серцево-судинні події, як інфаркт або інсульт.

Дослідники виявили, що високий рівень активності у вільний час зменшує на 40% ризик передчасної смерті, пов’язаної з несприятливими серцево-судинними подіями.

Однак, високий рівень активності на роботі (у порівнянні з вільним часом) лише знизив рівень передчасної смертності на 13-27%. Вчених також здивувало, що високий та дуже високий рівень професійної активності був пов’язаний зі збільшенням ризику серцево-судинних захворювань на 15–35%.

Дослідники називають це "парадоксальним фізичним навантаженням", оскільки вправи можуть бути корисними, тоді як рухливість під час роботи, навіть якщо вона триває стільки ж часу і є інтенсивною, може завдати шкоди здоров’ю.

Вчені припускають, що фізично важкі професії не покращують серцево-судинну форму, як це робить швидка ходьба або помірно інтенсивний біг.

"Професійна діяльність часто не збільшує частоту серцебиття настільки, щоб покращити фізичну форму. Високоактивна робота може передбачати збільшення частоти на кілька годин на день. Так виникає ризик розвитку серцевих захворювань, оскільки зазвичай це призводить до підвищення артеріального тиску", – пояснює провідний автор дослідження Андреас Гольтерман в інтерв'ю для ресурсу Bicycling

Дослідник також додає, що професійна фізична активність може обмежувати час необхідний для відновлення. Це ще один фактор кардіореспіраторних ризиків.

Він радить реорганізувати робочу діяльність, щоб вона імітувала аспекти тренування. Наприклад, поєднати рухи сидячи, стоячи та підіймаючи інші предмети.

Виконання динамічних видів діяльності, що мають вищу інтенсивність і коротшу тривалість є кращим варіантом активності, ніж статичні рухи низької інтенсивності, але довшої тривалості. 

Якщо у вас немає можливості змінити спосіб пересування на роботі, дослідники радять додати фізичну активність у вільний час. Наприклад, побігати під час обідньої перерви.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.