Смерть під час сексу трапляється не лише у чоловіків середнього віку – дослідження
Фото: depositphotos.com

Секс має багато корисних фізичних і психологічних ефектів, включно зі зниженням високого кров’яного тиску, покращенням імунної системи та якості сну.

Фізичний акт сексу та оргазму вивільняє гормон окситоцин ("гормон кохання або прив'язаності"), який важливий для побудови довіри та відносин між людьми.

Але є і темний бік цього процесу: іноді люди вмирають під час або незабаром після сексу. Частота таких випадків надзвичайно низька і становить лише 0,6% від всіх випадків раптової смерті.

Проте чому це відбувається? На це запитання відповів Девід К. Гейз, старший викладач хімічної патології у University of Westminster, у своїй статті для ресурсу The Conversation.

У більшості випадків смерть є результатом фізичного перенапруження сексуальної активності, ліками (наприклад, для лікування еректильної дисфункції), споживанням наркотиків (наприклад, кокаїну) або поєднанням цих факторів.

Ризик будь-якої раптової смерті з серцево-судинних причин зростає з віком. У рамках свого дослідження німецькі вчені розглянули 32 000 випадків раптової смерті за 33-річний період. Результати показали, що 0,2% випадків сталися під час статевого акту.

Раптова смерть наставала переважно у чоловіків. Їхній середній вік – 59 років.

Найрозповсюдженіша причина – серцевий напад. Дослідження раптової смерті з серцево-судинних причин та сексуальної активності в США, Франції та Південній Кореї показують подібні результати.

Нове дослідження

Нещодавно дослідники з St George's, University of London виявили, що це явище стосується не лише чоловіків середнього віку.

У рамках дослідження, опублікованого в JAMA Cardiology, вчені розглянули 6847 випадків раптової смерті з серцево-судинних причин, направлених до центру серцевої патології при St George's з січня 1994 року до серпня 2020 року.

З них 17 випадків (0,2%) відбулися під час або протягом години після сексу. Середній вік смертності – 38 років. 35% випадків припадало на жінок, що вище, ніж у попередніх дослідженнях.

Ці смерті зазвичай не були викликані серцевими нападами, як це спостерігалося у літніх чоловіків. У половині випадків (53%) серце було структурно нормальним.

Причиною смерті був раптовий аномальний серцевий ритм, який називається синдромом раптової аритмічної смерті (СРАС). Розшарування аорти – друга найбільш поширена причина (12%). 

Решта випадків пов’язані зі структурними аномаліями, такими як кардіоміопатія (захворювання серцевого м’яза, через яке серцю важче перекачувати кров до решти тіла), або з рідкісною групою генетичних захворювань (каналопатії).

Іонні канали, які пропускають натрій і калій в клітини серцевого м’яза, не працюють належним чином. Зміна вмісту натрію та калію в клітинах може змінити спосіб биття серця. Змінений серцевий ритм може спричинити нестачу кисню і призвести до раптової зупинки серця.

Це дослідження показує, що раптова серцева смерть у людей до 50 років загалом пов’язана з синдромом раптової аритмічної смерті або кардіоміопатією.

Молоді люди, у яких діагностовано ці захворювання, повинні звернутися за консультацією до свого кардіолога щодо ризику, пов’язаного з сексуальною активністю.

Однак низький рівень смертності в цих дослідженнях свідчить про дуже низький ризик таких випадків, навіть серед людей із серцевими захворюваннями.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин