Не кількість, а джерела. Не всі насичені жири шкодять здоров'ю серця – дослідження
Фото: depositphotos.com

Захворювання серця є основною причиною смерті у всьому світі. Це причина близько 9 млн смертей щороку. Науковці та лікарі наголошують, що цього можна запобігти шляхом зміни поведінки: збільшення фізичної активності, відмова від шкідливих звичок, дотримання здорового харчування.

Одна з поширених рекомендацій щодо зміни раціону – зменшення кількості насичених жирів та збільшення поліненасичених у раціоні.

Проте дослідження вчених з University of Cambridge показало, що слід звертати увагу не лише на кількість насичених жирів у раціоні, але й на їхні джерела. Про це розповіли дослідниці Маринка Стер та Ніта Форухі у статті ресурсу The Conversation.

Більшість попередніх досліджень про насичені жири зосереджувалися лише на вивченні насичених жирів та їхнього впливу на серцеві захворювання. Проте продукти містять багато інших поживних речовин. Саме тому важливо дослідити не лише жири, але й поживну цінність їхніх джерел.

Нове дослідження University of Cambridge спиралось на дані дослідження EPIC-CVD, яке вивчало серцево-судинне здоров’я людей середнього віку в 10 європейських країнах.

Випадково учені відібрали учасників з 385 747 людей з дослідження EPIC, щоби переконатися, що результати були репрезентативними для всієї популяції дослідження.

Учені переглянули дані про харчові звички учасників та врахували різні фактори розвитку серцево-судинних захворювань: вік, стать, рівень фізичної активності, паління чи споживання алкоголю, надмірна вага чи ожиріння.

Вчені не виявили загального зв’язку між кількістю насичених жирів у раціоні учасників та ризиком розвитку серцевих захворювань. Проте ця картина змінилася, коли вчені проаналізували типові джерела насичених жирів.

Так люди, які споживали більше насичених жирів з червоного м’яса та вершкового масла, частіше мали серцеві захворювання. Проте насичені жири з сиру, йогурту та риби були пов’язані з меншим ризиком серцевих хвороб.

Тобто результати дослідження продемонстрували, що зв’язок між серцево-судинними захворюваннями і насиченими жирами залежить від того, з яких джерел людина їх отримує.

Проте вчені додають, що їхнє дослідження базується на спостереженнях. Тому вони не можуть довести причинно-наслідковий зв'язок.

Більше однієї поживної речовини

Кожен продукт містить багато різних поживних речовин, вітамінів, мінералів, які можуть діяти разом, щоби запобігти або викликати певні захворювання.

Хоча сир і йогурт містять насичені жири, вони також є джерелами вітаміну К2 і пробіотиків. Кожна з цих поживних речовин може впливати на ризик серцево-судинних захворювань різними шляхами, наприклад, впливом на рівень цукру в крові, холестерину або запалення.

Попередні дослідження також показали, що різні насичені жири несуть різний рівень ризику серцевих захворювань.

Наприклад, пальмітинова кислота (підтип насиченого жиру) міститься більше в червоному м’ясі, ніж у сирі та йогурті. Дослідження показують, що це може шкідливо впливати на рівень холестерину, що циркулює в крові, який є фактором ризику серцевих захворювань.

На противагу, пентадеканова кислота (інший підтип насиченого жиру, який зазвичай міститься в молочних продуктах) зазвичай пов’язана з меншим ризиком серцевих захворювань.

Тобто на наше здоров’я впливає поєднання всіх поживних речовин і біологічно активних компонентів (вітамінів, мінералів та фітохімічних речовин) у продуктах, які ми споживаємо. 

Зменшення споживання насичених жирів може бути недостатнім для зниження ризику хвороб серця. Проте вчені все ж таки рекомендують зменшити споживання червоно м'яса та вершкового масла, які негативно впливають на здоров'я серця.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин