Спорт не нашкодить. Помірні фізичні вправи необхідні для людей з хворобами серця – вчені
Фото: unsplash.com

Фізична рухливість корисна для всіх. Проте результати нового дослідження свідчать про те, що фізнавантаження особливо важливі для людей із серцево-судинними захворюваннями.

Коротко про дослідження

У дослідженні взяли участь 167 729 осіб, які проживають на півночі Нідерландів.

Вчені досліджували зв’язок між фізичною активністю та серйозними серцево-судинними хворобами, а також смертністю від усіх причин серед:

  • здорових людей;
  • тих, хто має фактори ризику серцево-судинних захворювань;
  • тих, хто має серцево-судинні захворювання.

Хоча збільшення фізичної активності допомогло знизити рівень смертності у всіх групах, учені дійшли висновку, що вони особливо корисні для людей з серцево-судинними захворюваннями.

Скільки фізичної активності потрібно

"Рекомендації щодо фізичної активності не повинні відповідати підходу "універсальна порада для всіх". Необхідний індивідуальний підхід. Адже кількість фізичної активності може залежати від багатьох факторів, зокрема від стану серцево-судинної системи людини", – пише у дослідженні Тійс Ейсвогельс, доцент Radboud University в Нідерландах.

За словами Рамі Хашиш, засновника National Biomechanics Institute, висновки цього дослідження є більш надійними, ніж попередніх. Адже раніше вважалося, що ризик розвитку серцево-судинних захворювань не може знижуватися за умов збільшення кількості фізичних вправ.

"Ці результати є справді новаторськими, оскільки тепер ми знаємо, що більше хтось займається спортом, то менша ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань", – пояснює Хашиш в інтерв'ю для ресурсу Healthline.

Проте експерт попереджає, що людям із серцево-судинними хворобами не слід давати надмірне навантаження на серце. Фізична активність помірної інтенсивності вважається безпечною. Проте високоінтенсивні вправи можуть бути безпечними лише в умовах серцевої реабілітації.

"Проте оскільки кожна людина – і кожне серце – по-різному реагує на фізичні вправи, щоби визначити рекомендовану фізичну активність, необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем", – радить Хашиш.

Вправи на витривалість

Доктор Еван Джейкобс, голова серцево-судинних центрів Conviva Care Centers, радить бути обережними з вправами на витривалість.

"Ми все ще розширюємо знання про вплив вправ з високою витривалістю на серцеві захворювання та смертність. Є кілька досліджень, які припускають, що види спорту на витривалість (марафонський біг або біг на лижах) можуть підвищити ризик проблем із серцевим ритмом. Це означає, що деякі вправи на витривалість можуть бути корисними, але зловживати ними не слід. Це потенційно пов’язано з тим, що великий об’єм крові, який циркулює через серце під час тренування, може надмірно розтягнути камери серця. Це призведе до його пошкодження", – пояснив Джейкобс.

Як займатися спортом

Алісія Пейт, асистентка професора медичної анатомії та фізіології Ponce Health Sciences University Saint Louis в Міссурі, радить людям із серцево-судинними проблемами поговорити з лікарем, перш ніж підвищувати рівень фізичних вправ.

"Важливо починати повільно та спочатку обирати аеробну активність низької інтенсивності, забезпечуючи належну розтяжку до і після тренування. Важливо стежити за темпом, усвідомлювати свої межі та звертати увагу на попереджувальні сигнали тіла про завелике напруження серця", – додає Пейт.

Людям із серцево-судинними проблемами особливо важливо стежити за собою.

"Обов’язково визначте частоту серцевих скорочень у стані спокою та максимальний показник. Часто вимірюйте пульс під час тренування, щоби переконатися, що ваше серце б’ється з безпечною частотою. На додаток до аеробних вправ, тренування з силовими навантаженнями можуть покращити силу та допомогти м’язам краще працювати, полегшуючи щоденну діяльність", – радить Пейт.

Усе повинно бути в міру. Пам'ятайте, що як малорухливий спосіб життя, так і екстремальні фізичні навантаження збільшують ризик розвитку серцево-судинних хвороб.

Незалежно від того, чи маєте ви серцево-судинні захворювання, помірна фізична активність корисно впливає на здоров’я та покращує серцево-судинні результати у довгостроковій перспективі.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин