Степанов прокоментував ціни на вакцину Sinovac та індійську Serum Institute
Максим Степанов. Фото: пресслужба Кабміну

Порівнювати вартість вакцини від Sinovac та індійської компанії Serum Institute безглуздо, вважає міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Свою позицію він пояснив в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

Що стосується вартості препарату від Serum Institute – три долари – ціна, за якою закуповує вакцину механізм COVAX – Глобальний фонд доступу до вакцин від COVID-19, каже Степанов. 

За темою: Україна могла закупити індійську вакцину вп'ятеро дешевшу китайської – депутатка

"Усі виробники вакцин, які долучилися до цього механізму, надають їм вакцину за мінімальною вартістю або взагалі за собівартістю. Тому порівнювати цю вартість із комерційною ціною, на мій погляд, просто безглуздо", – пояснив міністр, назвавши поширені заяви про дешевшу вакцину "пошуком зради".

А ціна, за якою Україна закуповує вакцини компанії Sinovac, однакова для більшості країн світу, каже керівник МОЗ.

"Цінові пропозиції є різні. У одного виробника фіксована ціна $9, у другого ціна залежить від кількості замовлених доз – від $12 до $40. Це ринок, у якому умови диктує виробник, адже пропозиція обмежена і є глобальний дефіцит", – пояснив Степанов.

Він також додав, що МОЗ купуватиме вакцини у різних виробників, їхня ціна буде відрізнятися, "і ми це розуміємо".

Довідково: COVAX – глобальна схема, створена минулого літа під керівництвом Всесвітньої організації охорони здоров'я для забезпечення справедливого поширення вакцини проти COVID-19 по всьому світу. У грудні COVAX оголосила про угоди майже на два мільярди доз, але більша їх частина була обіцяна виробниками в рамках "необов'язкових угод", оскільки у COVAX не вистачає грошей, щоб забронювати вакцини. За цією програмою Україна мала отримати 16 млн доз вакцини.

  • 14 січня нардеп Олександра Устінова, посилаючись на відповідь ДП "Медзакупівлі України" заявила, що Україна могла закупити індійську вакцину вп'ятеро дешевшу китайської – $3 за дозу проти $17,85 за дозу.
  • У МОЗ відповіли, що на час підписання угоди вибирали компанію, яка вже була наближена до завершення третьої стадії.