Прати чи викидати. Що робити з масками під час COVID-19 – пояснюють вчені
Фото: depositphotos.com

Оскільки COVID-19 продовжує поширюватися, маски стали обов’язковим атрибутом в громадських місцях. Проте виникає інша проблема – забруднення довкілля одноразовими пластиковими масками.

Видання Science Alert зібрало публічні заяви, результати дослідження та коментарі вчених з приводу використання та догляду за масками під час коронавірусу.

Однією з альтернатив є маски для багаторазового використання, але багато людей віддають перевагу одноразовим хірургічним маскам, оскільки вони дешевші.

Всесвітня організація охорони здоров'я закликає до одноразового використання медичних масок.

Але в контексті дефіциту під час першої хвилі пандемії COVID-19 ВООЗ дозволив повторне використання знезаражених одноразових масок. Проте у випадках, коли існує критичний дефіцит або відсутність засобів індивідуального захисту.

Управління з контролю за продуктами та ліками США дозволило медичним працівникам знезаражувати маски парами перекису водню. Проте лише за надзвичайних обставин.

Існують інші методи знезараження: вплив високих температур та ультрафіолетового випромінювання на маску.

Але ці методи незручні для звичайних людей. Про це заявляє французький мікробіолог і член організації Adiós Corona Денис Корпет.

Організація, яка має назву "Прощавай, Корона" – це група вчених, яка надає громадськості інформацію про COVID-19.

Вони рекомендують помістити маску в паперовий конверт із чітко позначеною датою і залишити її на тиждень.

"Кілька наукових досліджень показують, що через сім днів віруси майже всі мертві на масці", – пояснює Корпет.

Дослідження, опубліковане в The Lancet, показало, що через тиждень можна було виявити лише 0,1% вірусу на зовнішній поверхні маски.

Однак цей метод не підходить для медичних працівників, які піддаються високому ризику зараження.

Пітер Цай, винахідник електростатично зарядженого фільтруючого матеріалу N95, погоджується із семиденним методом.

Але він пропонує залишити використані маски на відкритому повітрі протягом тижня перед повторним використанням. Цей цикл, на його думку, можна повторити від 5 до 10 разів.

Винахідник також заявив, що одноразові маски можна поміщати в духовку. В ідеалі при температурі від 70 до 75°C. Ця температура не надто висока, щоб спалити пластик, але достатня для знищення вірусу.

Однак прання масок у пральній машині – це не дуже гарна ідея.

"Прання без мийних засобів може не змити вірус. А прання із засобами знищить (електростатичні) заряди, зменшуючи його ефективність", – сказав Цай. 

Французька група захисту прав споживачів UFC-Que Choisir випрала хірургічні маски при температурі 60°C, поклала їх у сушарку та пропрасувала. Після 10 таких циклів маски все одно фільтрували принаймні 90% тримікронних частинок.

"Окрім легкого кошлатання, випрані хірургічні маски були принаймні такими ж ефективними, як найкращі тканинні маски", – повідомили в UFC-Que Choisir.

До такого ж висновку прийшов дослідник Філіпп Вроман з французького інженерного університету Ensait.

Після п'яти циклів прання маски Вроман прийшов до висновку, що різниць (фільтрації) для тримікронних частинок практично не існує.

"Я волів би, щоб ми міняли маски кожні чотири години і прали їх, а не носили їх кілька днів поспіль, як це роблять деякі люди. Це трохи нагадує спідню білизну", – сказав він.

Але не всі вчені погоджуються з методом прання.

"Прання маски вдома може потенційно спричинити вторинне забруднення та поширення вірусу, якщо прання було здійснене неналежним чином", - заявив Каймінг Іє, керівник відділу біомедичної інженерії Нью-Йоркського університету Бінгемтон.

Поки не буде опубліковано більше досліджень з цього приводу, офіційні поради органів охорони здоров’я не змінюються.

"Одноразові хірургічні маски після використання потрібно викидати у смітник", – заявив французький орган охорони здоров'я DGS, але зазначив, що проводяться нові дослідження.

  • Захисні маски та тренування: як правильно обрати та використовувати
  • Пацієнта з COVID привозимо в лікарні без місць, мусить вертатись додому – фельдшер швидкої