Стретчинг чи швидка ходьба. Що краще для зниження кров'яного тиску – дослідження
Фото: depositphotos.com

Нові дослідження показують, що розтяжка може бути ефективнішою, ніж швидка ходьба для зниження високого кров'яного тиску у людей з гіпертонією.

"Всі думають, що розтяжка – це просто розтягнення м'язів. Але коли ви розтягуєте м’язи, ви також розтягуєте всі кровоносні судини, включаючи всі артерії", – сказав Філ Чілібек, який вивчає біомеханіку та кінезіологію в Університеті Саскачевана в Саскатуні, Канада.

Стретчинг зменшує скутість артерій, у результаті чого зменшується опір потоку крові. Це може призвести до зниження артеріального тиску.

Нагадаємо, що високий кров'яний тиск є провідним фактором ризику серцево-судинних захворювань, які є причиною смерті номер один у світі.

Попередні дослідження показали, як розтягування може поліпшити приплив крові до м’язів та тканин. В одному дослідженні також було виявлено, що розтяжка є ефективним способом зниження артеріального тиску у вагітних жінок.

Не кажучи вже про те, що розтяжка зміцнює сполучну тканину, покращує гнучкість і допомагає нашому тілу адаптуватися до збільшення фізичних вправ.

У нещодавньому дослідженні розтяжку порівняли зі швидкою ходьбою. Учасниками стали люди з помірно підвищеним артеріальним тиском. Вони не знали, у чому полягає дослідження. Вони просто виконували призначені їм фізичні вправи: або розтяжку, або ходьбу.

Одна група виконувала 30-хвилинне тренування зі стретчингу п’ять разів на тиждень, тоді як інші ходили у швидкому темпі протягом 30 хвилин.

До і після восьмитижневої програми дослідницька група вимірювала артеріальний тиск учасників трьома способами: коли учасники сиділи, лежали на спині та протягом 24 годин із використанням портативного тонометра.

Оцінки також показали, що учасники дослідження не зменшили свою типову фізичну активність, щоб виділити час на додаткові фізичні вправи. Вони додали її до своєї звичної рутини.

Через вісім тижнів, вчені виявили, що люди, які займались розтяжкою мали більше зниження артеріального тиску у порівнянні з тими, хто практикував ходьбу.

Що стосується того, як саме розтягування знижує високий кров’яний тиск, то вчені припускають, що це пов'язано з повільним контрольованим диханням, яке природно супроводжує розтяжку. 

Проте ці висновки не є підставою для відмови від інших форм вправ. Вчені також помітили, що учасники групи, які займались ходьбою, зменшили параметри талії. Тому аеробні тренування також є корисними для здоров'я і фізичної форми людини.

Читайте також:

  • Чому заняття стретчингом позитивно впливають на здоров'я. Вісім причин розтягнутися
  • Як фізична активність впливає на здоров'я серця – дослідження
  • Чому ліва сторона нашого тіла слабша від правої та як це виправити