Чому заняття стретчингом позитивно впливають на здоров'я. Вісім причин розтягнутися
Фото: depositphotos.com

Стретчинг або розтяжка – це вид спорту, направлений на розвиток гнучкості. Його елементи мають бути і в розминці, і в заминці під час, наприклад, бігового тренування.

Розтяжка не тільки може допомогти збільшити вашу гнучкість, що є важливим фактором фізичної форми, але й також покращити вашу поставу, зменшити стрес і болі в тілі.

Пропонуємо ознайомитись з топ-8 переваг стретчингу для вашої фізичної форми та здоров'я:

1. Покращує гнучкість

Регулярне розтягування збільшить вашу гнучкість, що має вирішальне значення для загального стану здоров’я.

Покращена гнучкість може не тільки допомогти вам виконувати повсякденні справи (присідання, ходьба, нахили) з відносною легкістю, але й допоможе уникнути болю в спині під час довгого сидіння.

Це особливо важливо у період пандемії COVID-19, коли наша рухливість звелась до мінімуму.

2. Покращує результати фізичної активності

Доведено, що виконання динамічних розтяжок до фізичних навантажень допомагає підготувати м’язи до активності. Це також може допомогти покращити результати у спортивних змаганнях чи забігах.

3. Збільшує приплив крові до м’язів

Регулярне проведення розтяжок може покращити кровообіг.

Поліпшення кровообігу збільшує приплив крові до м’язів, що може скоротити час відновлення після тренування та зменшити біль у м'язах.

4. Покращує поставу

М'язовий дисбаланс може призвести до погіршення постави.

Дослідження показало, що поєднання зміцнення та розтягування певних груп м’язів може зменшити м’язово-скелетний біль та стимулювати правильне вирівнювання хребта.

Це, в свою чергу, може допомогти покращити вашу поставу.

5. Допомагає вилікувати та запобігти болю в спині

Вузькі м’язи можуть призвести до зменшення обсягу ваших рухів. Коли це трапляється, ви збільшуєте ймовірність напруження м’язів спини.

Розтяжка може допомогти вилікувати наявну травму спини, розтягнувши м'язи цієї зони.

Регулярний режим розтяжки також може допомогти запобігти майбутнім болям у спині, зміцнюючи м’язи спини та зменшуючи ризик перенапруження м’язів.

6. Знімає стрес

Коли ви переживаєте стрес, є велика ймовірність напруження м'язів. Адже м’язи, як правило, підтягуються у відповідь на фізичне та емоційне напруження.

Зосередьтеся на областях тіла, яку ви напружуєте під час стресу, наприклад, на шиї, плечах і верхній частині спини.

7. Допомагає зменшити головний біль від напруги

Головні болі від напруги та стресу можуть заважати вашому повсякденному життю.

На додаток до правильного раціону харчування, налагодженого водного балансу та великої кількості відпочинку, розтяжка може допомогти зменшити напругу та головний біль.

8. Покращує здоров'я серця

Нещодавнє дослідження доводить, що люди, які регулярно займаються стретчингом відчувають поліпшення роботи судинної системи. Дослідники кажуть, що це може завадити розвитку таких хвороб серця, як інфаркт та інсульт.

Читайте також: