Як фізична активність впливає на здоров'я серця – дослідження
Фото: unsplash.com

Дослідження, опубліковані в PLOS Medicine, виявило, що чим активніше людина займається спортом, тим менше ризикує отримати серцево-судинні захворювання. Цей ефект був особливо виражений у людей, які регулярно мають кардіотренування.

У дослідженні взяли участь 90 000 учасників різної фізичної підготовки.

Дослідники зібрали дані з акселерометрів (прилад, яким вимірюють прискорення або перевантаження, що виникають під час випробування різних машин та їхніх систем – прим.ред.), які відстежували фізичну активність учасників протягом тижня.

Потім людей розділили на чотири групи від найменш активних до найактивніших.

У тих, хто був у групі активних людей ризик серцево-судинних захворювань знизився в середньому на 48-57%. Дослідники стверджують, що цей показник перевищує те, що отримали попередні дослідження з використанням опитувальників для вимірювання фізичної активності.

Результати свідчать про значну вигоду від збільшення фізичної активності в усіх групах: від найнижчих рівнів, коли люди більшу частину дня проводять сидячи, до найактивніших.

"Ми виявили, що ризик серцевих захворювань знизився, оскільки люди збільшили кількість щоденних кроків з 2 до 3000", – стверджує Терренс Дуайер, доктор медичних наук, заступник професора епідеміології з Оксфордського університету.

Ці висновки додатково підкреслюють нові керівні принципи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), згідно з якими рекомендовано принаймні від 150 до 300 хвилин помірної та енергійної аеробної активності на тиждень для всіх дорослих.

Окрім цього, зменшення випадків серцево-судинних захворювань серед людей, які займаються спортом, пов'язано зі збільшенням загальної енерговитратності і зменшенням інших негативних факторів, які впливають на здоров'я серця (ожиріння або високий кров'яний тиск). 

Однак, вчені наголошують на тому, що варто бути обережними під час стрімкого збільшення фізичної активності. Краще робити це поступово, в міру своєї фізичної підготовки, самопочуття та загального стану здоров'я.

Читайте також: