Збільшення споживання оливкової олії пов'язане з нижчим рівнем смертності – дослідження
Фото: depositphotos.com

Оливкова олія – важливий компонент середземноморської дієти. Її часто рекламують як корисний продукт для здоров’я серця та мозку.

У новому дослідженні, опублікованому в Journal of the American College of Cardiology, дослідники розглянули зв’язок між споживанням оливкової олії та рівнем смертності від кількох хронічних захворювань. Вчені вкотре підтвердили користь олії.

"Оливкова олія першого віджиму пов’язана з численними перевагами для здоров’я, включно з захистом від різних хронічних захворювань", – стверджує дієтологиня Олена Паравантес в інтерв'ю для ресурсу VeryWellFit.

Попередні дослідження також показали, що збільшення споживання оливкової олії пов’язане з меншим ризиком серцево-судинних захворювань. Адже вона має протизапальну дію, може допомогти зменшити окислювальний стрес, підвищити рівень "хорошого" холестерину та знизити кров’яний тиск.

Детальніше про дослідження

Дослідники використовували дані дослідження Nurses Health Study (NHS), яке включає інформацію про раціон учасників та інші факти про спосіб життя. Вчені розглянули дані 60 582 жінок і 31 801 чоловіка.

Учасники дослідження заповнювали анкети про частоту споживання їжі та споживання жирів. Вчені отримали інформацію про те, як часто та скільки жирів отримували учасники.

Споживання оливкової олії класифікували за частотою, а потім порівняли з рівнем смертності та причинами смерті протягом 28 років.

У порівнянні з людьми, які не споживали оливкову олію або робили це рідко, ті, хто споживав понад 0,5 чайної ложки на день, мали:

  • на 19% нижчий ризик смертності від серцево-судинних захворювань;
  • на 17% нижчий ризик смертності від раку;
  • на 29% нижчий ризик смертності від нейродегенеративних захворювань;
  • на 18% нижчий ризик смертності від респіраторних захворювань.

"Оливкова олія містить корисний мононенасичений жир – олеїнову кислоту, яка може захистити серце, а також вітаміни E і K. Вітамін E – потужний антиоксидант, а вітамін К відіграє роль у правильному згортанні крові та здоров’ї серця", – пояснює дієтологиня Wellness Verge Мелісса Мітрі.

Олія також містить поліфеноли, які надають їй протизапальної та антиоксидантної дії, додає Паравантес. За її словами, лише оливкова олія першого віджиму містить значну кількість фенольних сполук. Саме тому обирайте цей вид олії замість рафінованої.

Оливкова олія, вершкове масло або маргарин

Дослідники також використали статистичні моделі заміни, щоби побачити, чи існує різниця в шкоді для здоров’я, коли люди замінюють маргарин, масло, майонез та інші молочні жири оливковою олією.

Вони виявили, що заміна двох чайних ложок маргарину, масла або майонезу щодня такою ж кількістю оливкової олії зменшує ризик смертності до 34%.

"Ми знаємо, що корисні жири та антиоксиданти в оливковій олії забезпечують безліч переваг у порівнянні з насиченими жирами у вершковому маслі. Інколи вершкове масло доречне в раціоні, але більшість страв має бути з оливковою олією першого віджиму", – радить Паравантес.

Результати дослідження підтверджують поточні дієтичні рекомендації щодо заміни тваринних жирів ненасиченими рослинними оліями. 

До того ж оливкова олія першого віджиму (extra virgin) має доволі високу точку димлення – 160-190 °C, а рафінована – 199-243°C. За словами дієтологинь, на відміну від рапсової чи соєвої олії, оливкова стійка під час помірного нагрівання.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин