Збільшення споживання води може бути профілактикою ожиріння – дослідження
Фото: depositphotos.com

Вода становить близько 60% тіла дорослої людини. Вона забезпечує безперебійну роботу людського організму. Науково підтверджено, що вода може стимулювати метаболізм, сприяти зниженню ваги та рівня стресу, а також покращувати когнітивні показники.

Проте в рамках нового дослідження вчені з Університету Колорадо дослідили, як вода впливає на втрату ваги під час ожиріння. 

Учасниками дослідження стали миші. Вчені виявили, як збільшення споживання води може пригнітити ключовий гормон вазопресин.

Про це повідомляє New Atlas.

Вазопресин – це гормон, який допомагає регулювати артеріальний тиск і температуру тіла. Він може служити біомаркером аутизму у немовлят.

Вазопресин також є одним з основних гормонів регуляції рівня гідратації, у людей з ожирінням чи діабетом.

Це надихнуло вчених провести експерименти, щоб зрозуміти, чому діабет і ожиріння підіймають рівень вазопресину.

Вчені поїли гризунів солодкою водою, стимулюючи мозок виробляти більше вазопресину, який потім допомагав запасати цю воду у вигляді жиру. Це провокувало зневоднення і, у результаті, призводило до ожиріння.

У наступних етапах експерименту вчені відключили рецептор вазопресину V1b. Тоді організм мишей перестав реагувати на солодку воду як це було раніше. До того ж вживання несолодкої води допомагало тваринам впоратися з ожирінням.

"Ми виявили, що вазопресин впливає на ожиріння і діабет, діючи через рецептор вазопресину V1b. Цей рецептор відомий вченим, але ніхто не розумів, як він насправді працює. Ми виявили, що миші, позбавлені V1b, повністю захищені від впливу цукру. Також ми показали, що вживання води пригнічує вазопресин, запобігає і лікує ожиріння" – пояснив провідний автор дослідження Мігель Ланаспа.

У наступних експериментах вчені встановили також, що водна терапія може захистити проти метаболічних розладів, таких як підвищений кров'яний тиск, високий рівень цукру в крові і тригліцеридів, що веде до розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту і діабету 2-го типу.

  • Вік – не бар'єр для схуднення. Люди старше 60 років можуть боротися проти ожиріння
  • Люди з ожирінням більш схильні до важкої форми COVID-19 – пояснює лікар
  • Що буде, якщо пити забагато чи замало води? – відео