У ЦГЗ кажуть, що вакцина від грипу вже є в аптеках. Як можна щепитися
Ілюстративне фото: depositphotos.com

В Україну вже завезли вакцини від штамів грипу, які очікуються цього епідсезону, повідомили в Центрі громадського здоров’я.

Так, в аптеках уже можна знайти:

  • ДжіСі Флю Квадривалент (наявна 61 000 доз)
  • Ваксігрип Тетра (85 000 доз).
  • Інфлувак Тетра завезено 200 026 доз вакцини, але вони ще на лабораторному контролі.

Всього в Україні очікують:

  • 850 000 доз ДжіСі Флю Квадривалент
  • 200 000 доз Ваксігрип Тетра
  • 200 000 доз Інфлувак Тетра.

Загалом очікують 1,25 млн доз вакцин від грипу.

"До того ж Центр уже другий рік поспіль співпрацює з програмою PIVI. Завдяки їй, в межах гуманітарної допомоги, ми отримаємо 30 тис. доз вакцин для щеплення медичних працівників", – повідомили в ЦГЗ.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Нагадаємо, в Україні прогнозують циркулювання чотирьох штамів грипу цьогоріч:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Як щепитися проти грипу

Незалежно від того, приватна це клініка чи державна поліклініка, обговоріть з працівником рецепції або зі своїм лікарем, як зробити ваш візит на вакцинацію безпечним, пояснювала медична експертка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Катерина Булавінова.

Дізнайтеся, чи розділені у закладі потоки пацієнтів по часу, наприклад, Ви можете домовитись, що зачекаєте надворі і вас покличуть всередину вже на вакцинацію. У деяких закладах для тих, хто приходить на щеплення, існує окремий вхід у будівлю, щоб вони не перетиналися з хворими. Суть у тому, щоб ви не зіштовхнулися з кимось, у кого коронавірус чи грип.

Якщо ви вакцинуєтесь у приватній клініці, то там вакцина буде в наявності, ви просто її оплачуєте. Часто потрібно оплатити ще й вартість послуги огляду лікарем. Хоча для вакцинації огляд лікаря, якщо чесно, не потрібен, це – медсестринська процедура, зазначає Булавінова.

Якщо ви купуєте вакцину в аптеці – транспортувати її потрібно обов’язково у сумці-холодильнику, ви зберігаєте чек, на якому видно час, коли ви її купили. Приносите вакцину до свого медпрацівника і він вам одразу має зробити щеплення.

Щоб знизити ризик інфікуватися під час візиту як до приватних, так і державних медичних закладів – ви повинні бути в масці та дотримуватися дистанції з іншими людьми.