В Україні ліки від рідкісних хвороб купуватимуть без тендерів. Чому це важливо
Ілюстративне фото: pixabay

21 вересня депутати Верховної ради ухвалили законопроєкт №4662 щодо можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу (ДКД). Це інструмент, який відкриває державі доступ до закупівлі інноваційних ліків для орфанних (пацієнтів з рідкісними захворюваннями) та онкохворих.

Як пояснила депутатка Ольга Стефанишина, завдяки системі ДКД вартість цих ліків для держави може знизитись до 90%.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

"Пацієнти нарешті не шукатимуть ліки за кордоном і не збиратимуть гроші на них "всім світом", – додала вона.

Що потрібно, аби ця система запрацювала

Ухвалений Радою законопроєкт – один із законодавчих елементів, які потрібні для впровадження інструменту ДКД. До цього Кабмін ухвалив дві постанови, що регламентують проведення оцінки медичних технологій, яка передує укладенню ДКД.

І, як зазначила Стефанишина, якщо швидко спрацюють всі інституції, такі закупівлі зможуть відбутися вже цього року.

"Ухвалений Радою законопроєкт як законодавче підґрунтя до застосування ДКД надав можливість протягом 3 років пілотувати інструмент ДКД в України. Це передбачає, що у Prozorro публікуватиметься загальна інформація щодо закупівлі – предмет закупівлі, його кількість, строки поставки тощо. Частина інформації, що може підпадати під умови нерозголошення (за вимогою постачальника), не публікуватиметься на Prozorro. Це може бути, зокрема, інформація щодо ціни предмету закупівлі, через специфіку інструменту ДКД", – пояснили LIGA.Life у ДП "Медзакупівлі України"

Як працює система договорів керованого доступу

Система ДКД є новою в Україні. Утім, цей механізм використовують вже, наприклад, в Італії, Франції, Нідерландах, Бельгії, Швеції, Данії, Фінляндії, Австралії, Литві.

Працює вона подібно до того, як виробники вакцин проти COVID-19 співпрацювали з державами, укладаючи договір про нерозголошення ціни.

Так деякі країни, які не настільки фінансово успішні як, наприклад, США, можуть отримувати знижки на препарат до 90%.

За таким принципом можна буде закуповувати інноваційні ліки для важкохворих пацієнтів. Ухвалений законопроєкт є гарантією для нерозголошеності ціни і, як наслідок, дає можливість Україні отримати більшу знижку на препарат. Це відбувається у кілька етапів:

  • виробники, які мають інноваційні ліки оригінальні, подають досьє цих препаратів Державному експертному центру при МОЗ (досьє вже є у публічному доступі)
  • ДЕЦ протягом кількох місяців оцінює ці досьє і надає висновки щодо клінічної ефективності, безпеки, економічної ефективності
  • після проведеної оцінки медичних технологій МОЗ (у разі отримання позитивного результату такої оцінки) визначає переговорну групу, що буде проводити відповідні переговори з виробником щодо ДКД

Рішення щодо того, який саме препарат підлягатиме закупівлі за ДКД, затверджує Кабмін за поданням МОЗ на основі проведеної оцінки медичних технологій ДЕЦ.

Після успішного проведення переговорів та досягнення згоди щодо умов ДКД, обрання виду ДКД (фінансовий, заснований на результаті чи комбінований), внесення лікарського засобу, щодо якого планується укладення ДКД, в перелік, затверджений Кабміном, МОЗ або, за його дорученням, ДП "Медзакупівлі України здійснюють укладення ДКД.

"Йдеться про препарати, які є інноваційні, оригінальні, є лише один виробник. Тут немає сенсу проводити тендер, лише перемовини з виробником. Виробник ще нікому не передав патент і лише він може говорити про ціну і про умови використання препарату", – пояснили в Медзакупівлях.

Читайте також: Акція на підтримку Діми Свічинського переросла в рух і сайт про дітей, хворих СМА