Зеленського просять заборонити росіянам гастролювати в Україні – петиція

На сайті Президента України зареєстрували петицію про заборону концертів російських артистів в Україні. Її створив український ведучий Ігор Кондратюк, повідомив він на своїй фб-сторінці.

"Ця війна забрала життя 14 тисяч громадян України, а мільйонам принесла поневіряння, змусивши жити в російській окупації, або вимушено стати переселенцем. Тому для мене дико і безчесно, що на 8-му році війни в Україні НЕ заборонено гастролі російських артистів (як і будь-яку кооперацію з агресором, до слова!) Людей, які вдають, що вони "внє палітікі", виступаючи при цьому в Росії перед вбивцями українців, а, приїжджаючи сюди – перед їхніми жертвами", – написав Кондратюк.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Винятки, на його думку, можуть бути лише для тих діячів культури, які публічно виступили проти російської агресії. Серед них – письменник Віктор Шендерович, акторка Лія Ахеджакова, музикант Андрій Макаревич та інші.

Петицію зареєстровано 21 вересня. Станом на 23 вересня вона набрала близько 7 000 голосів з 25 000, необхідних для розгляду ОП. Для цього є 89 днів.

З 2015 року Міністерство культури України веде перелік осіб, які становлять загрозу національній безпеці. До нього потрапляють за поданням СБУ. Перелік уже містить понад 200 імен і постійно оновлюється. Діячі культури з цього списку не можуть гастролювати в Україні, а кіно та серіали з ними заборонені для трансляції.

  • Російський репер Моргенштерн (Алішер Валєєв) знову потрапив до списку нев'їзних в Україну осіб.
  • 8 грудня 2019 року Моргенштерн, виступаючи в Одесі, назвав день жалоби в зв'язку зі смертельним пожежею в одеському коледжі "є****ю показухою".
  • На літо 2021-го Моргенштерн планував концерти в Харкові, Одесі та Києві.
  • Проте 29 квітня Мінкульт за заявою СБУ вніс його до списку осіб, що загрожують нацбезпеці. СБУ заявила, що тепер він не зможе їздити на гастролі в Україні.
  • 17 червня Окружний адмінсуд Києва заявив, що Моргенштерн подав позов проти СБУ і хоче скасувати включення його в список. В СБУ заявили, що готові судитися.
  • 2 липня ОАСК відкрив справу за заявою Моргенштерна.
  • На листопад 2021-го Моргенштерн планував концерти в Києві, Харкові та Запоріжжі.
  • 13 вересня в СБУ заявили, що Моргенштерну заборонено давати концерти в Україні.